LA MINE-N CARTIER

Bucureştiul va avea sistem de canalizare „inteligent”, ca la Viena

O parte importantă a modernizării sistemului de canalizare al Bucureştiului nu ţine neapărat doar de curăţirea acestuia ci şi de optimizare în funcţie de necesităţi. Concret, Bucureştiul va dispune, în curând, de o reţea automatizată, care va permite calibrarea întregului sistem în funcţie de cantităţile de precipitaţii care se vor înregistra.

Avem pe planşeta, într-un stadiu destul de avansat, un proiect care să permită o tranzitare inteligentă a apelor în cazul evenimentelor pluviometrice. Vom ajunge la o computerizare a sistemului şi, în funcţie de cantităţile de precipitaţii colecate, vom reuşi să gestionăm debitele din sistemul de canalizare întocmai unui sistem feroviar„, explica pentru B365.ro directorul adjunct al ApaNova, Epsică Chiru.

Cu alte cuvinte, reţeaua, care va cuprinde inclusiv vane controlate de calculator, nu va mai întâmpina probleme când apar aşa-numitele „ploi-spot” iar ApaNova va avea posibilitatea să realizeze o retenţie a apelor în zonele unde nu plouă pentru a permite fluxului de apă din zonele în care ploua să meargă prioritar către staţia de epurare şi, respectiv, să fie descărcat controlat în Dâmboviţa. „De exemplu, apelor din Militari, unde a plouat mai tare, să li se permită un tranzit mai rapid decât al apelor din sectorul 2 dacă la vremea respectivă nu a plouat sau a plouat foarte puţin„. Sistemul este unul destul de rar la nivelul capitalelor europene. Aproape de Bucureşti doar Viena şi Budapesta mai dispun de o reţea automatizată de canalizare. „La Budapesta, în vara trecută, a fost o problemă legată de posibile inudatii cauzate de cantităţile mari de apă venite pe Dunăre. Colegii noştri de la Budapesta, împreună cu municipalitatea de acolo, au reuşit ca o parte din apa din Dunăre să o tranziteze chiar prin reţeaua de canalizare şi să evite inundarea oraşului„, conchide Chiru.

Potrivit oficialului Apa Nova, sistemul va deveni operaţional, cel târziu, în 2017. De altfel, pe lângă sistemul de canalizare inteligent, ApaNova are în vedere şi retehnologizarea unui sistem de drenaj, început înainte de ’89, care poate modifica nivelul pânzei freatice de-o parte şi de alta a Dâmboviţei. Acesta ar putea fi folosit, deasemenea, în perioadele ploioase pentru a reduce infiltraţiile în canalizarea Bucureştiului.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button