Apa Nova București anunță că orașul va avea o nouă stație de colectare a apei, iar rezervorul acesteia va avea circa 2.500 mc.
Compania anunță mai multe investiții și bugetul este de aproximativ 40,5 milioane de euro pentru 2025.
De asemenea, Apa Nova urmează să investească în modernizarea și extinderea rețelelor de apă, în instalațiile de potabilizare și în stația de epurare a apelor uzate de la Glina.
Compania Apa Nova București va investi 40,5 de milioane de euro în mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare. Printre acestea sunt extinderea și modernizarea rețelelor din Capitală, un sistem de contorizare inteligentă, proiecte de producție de energie verde și instalații de potabilizare și în stația de epurare a apelor uzate de la Glina.
Noul Program Investițional Obligatoriu (NPIO) este un angajament asumat până în 2031, cu o valoare totală de 230,9 milioane euro. Acesta vizează continuarea proiectelor de redimensionări și extindere ale rețelelor. Apa Nova București se aliniază cu aceste obiective, de aceea anunță că va investi în acest an în sistemul de contorizare inteligentă, care include deja peste 80.000 de unități instalate, în proiecte de producție de energie verde, eficientizare energetică și în instalațiile de potabilizare, precum și în stația de epurare a apelor uzate de la Glina.
În calitate de partener de încredere al comunității bucureștene, investim pentru servicii optime și menținerea unor tarife competitive, prin optimizarea costurilor operaționale și dezvoltarea constantă a infrastructurii de apă și canalizare într-o manieră responsabilă față de mediu. Prin programul din acest an, continuăm să punem accent pe eficiență energetică, durabilitate și tehnologii care să răspundă provocărilor actuale, inclusiv celor legate de adaptarea la riscurile emergente și creșterea rezilienței infrastructurii, chiar și a celei informatice, a declarat Mădălin Mihailovici, Director General al Apa Nova București.
Apa Nova a precizat că este într-o permanentă colaborare cu administrația locală pentru a gestiona în mod eficient lucrările programate, astfel încât să nu se suprapună cu planurile societăților de transport sau termoficare.
Printre proiectele programate pe 2025 este extinderea sistemelor de apă și canalizare în zona Lunci, demarată în 2024. În plus, compania va construi o nouă stație de captare și pompare, cu un rezervor de circa 2500 mc pentru colectarea apelor meteorice, tratarea și redarea lor în natură.
În paralel, compania derulează și investiții dedicate creșterii independenței energetice, folosind tehnologii de producție a energiei regenerabile, cum sunt panourile fotovoltaice, sistemele hidro și sisteme de stocare a energiei electrice. Proiectele de acest tip realizate până la finalul anului 2024 au implicat o investiţie totală de 7,7 milioane de euro și permit acum generarea a circa 10.547 MWh/an de energie electrică, se arată într-un comunicat Apa Nova București.
Procesele se efectuează prin investiții constante, atât pentru stația de epurare Glina, cât și la nivelul stațiilor de potabilizare, unde sunt realizate retehnologizări pentru sistemele de tratare și clorinare a apei.