Bucureștiul va avea noi autobuze turcești. 100 de autobuze electrice Karsan și 100 de troleibuze Solaris (Polonia) vor circula în Capitală. Licitații încheiate

19 dec. 2022
759 Afișari
Bucureștiul va avea noi autobuze turcești. 100 de autobuze electrice Karsan și 100 de troleibuze Solaris (Polonia) vor circula în Capitală. Licitații încheiate

Bucureștiul va avea 100 de troleibuze și 100 de autobuze electrice noi, primele vor fi livrate în 22 de luni de către firma Solaris din Polonia, iar autobuzele electrice vor ajunge în 10 luni de la încheierea contractului cu Karsan, firmă turcească. Licitațiile lansate de municipalitate s-au încheiat și sunt în faza de atribuire a contractelor către câștigători.

 

Transport electric în București. 100 de troleibuze noi

Comisia de evaluare a finalizat analiza ofertei depuse de firma Solaris pentru achiziția a 100 de troleibuze cumpărate cu fonduri nerambursabile de la Agenția Fondului pentru Mediu.

Raportul final va fi trimis către ANAP pentru validare, iar mai apoi va fi atribuit câștigătorului licitației, a transmis primarul Nicușor Dan.

Termenul de livrare pentru cele 100 de troleibuze este de 22 de luni de la semnarea contractului.

Cele 100 de troleibuze noi, din gama de 12 m, vor avea podeaua complet coborâtă, spațiu destinat cărucioarelor pentru persoane cu dizabilități, vor fi dotate cu computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS, sistem de informare audio-video, aer condiționat și au o autonomie minimă de 20 de km.

Garanția funcționării va fi de 300.000 km de la data recepției sau 5 ani pentru troleibuz în ansamblu și pentru toate componentele acestuia, inclusiv întreținerea planificată, consumabilele și manopera efectuată în această perioadă.

Transport electric. Primele autobuze electrice pentru București vin de la Karsan, companie din Turcia

 

Totodată a fost finalizată și etapa de evaluare a ofertelor pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Ca urmare a verificării modalității de îndeplinire a cerințelor din caietul de sarcini si ulterior aplicării criteriului de atribuire, contractul a fost atribuit ofertantului KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET A.S..

Contractul poate fi semnat după expirarea perioadei de 10 zile de depunere a contestațiilor, iar termenul de livrare este de 10 luni de la semnarea contractului.

Autobuzele vor avea o autonomie de 522.49 de kilometri între două încărcări succesive, tracțiune complet electrică, baterii cu acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, lungime de 12 metri, trei uși duble și aer condiționat.

Valoarea totală a contractului este de 293 milioane de lei fără TVA, iar finanțarea provine din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR).

Înființată în 1966, Karsan are sediul în provincia turcă Bursa. În aprilie, compania a anunțat că a semnat un contract pentru livrarea a 16 autobuze electrice în Focșani, în estul României.

Context. În luna iulie, Primăria Capitalei a primit șase oferte la noua licitație pentru achiziția a 100 de autobuze electrice, contract de 304 milioane de lei finanțat din fonduri europene prin POR, potrivit Economedia.ro.

Ofertele pentru autobuzele electrice cu o lungime de 12 metri au venit de la BMC (România), Karsan și Otokar (Turcia), New Kopel (Israel), Mercedes -Evobus ( România-Germania) și Solaris (Polonia). A patra licitație pentru autobuze electrice a fost lansată pe 17 iunie, procedura anterioară fiind anulată și din cauza unui caiet de sarcini restrictiv.

Ultimele vehicule noi care circulă din decembrie 2022 în București sunt tramvaiele Imperio produse de Astra Vagoane Arad.

Îți recomandăm și:

Cookies