Bucureştiul, singurul oraş din ţară în care ISU şi Ambulanţa au dispecerate separate

de:
04 mart. 2016
0 afișări
Bucureştiul, singurul oraş din ţară în care ISU şi Ambulanţa au dispecerate separate

În Capitală, cazurile medicale de urgenţă sunt direcţionate de Serviciul de Urgenţă 112 în alte două dispecerte diferite. În foarte multe dintre situaţiile de urgenţă majoră, cum ar fi accidentele de circulaţie, se ajunge la o situaţie paradoxală. Pentru o singură victimă, ajung două ambulanţe – una de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi alta de la SMURD – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În timpul în care două echipaje ajung la un singur pacient, alte cazuri mai uşoare sunt lăsate în aşteptare pentru că, de cele mai multe ori, numărul solicitărilor este cu mult mai mare decât cel al ambulanţor, informează news.ro.

Capitala are în proiect unul dintre cele mai moderne centre de reacţie rapidă în caz de calamitate sau accident cu victime multiple din Europa. Termenul de finalizare a fost stabilit pentru aprile 2015, însă clădirea este neocupată. Termenul s-a decalat, iar pe panoul şantierului din faţa clădirii este afişat că va fi gata în 26 iunie 2015.

Din exterior, clădirea pare finalizată, cu excepţia unor finisaje şi a porţilor de acces. Pe geamuri se observă că o parte dintre echipamente sunt deja introduse în viitoarele birouri. Potrivit unor surse, urmează ca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale să finalizeze infrastructura de comunicaţii.

Lucrările au costat municipalitatea 126, 8 milioane de lei. Proiectul prevede ca imobilul să aibă un subsol de tip buncăr antiatomic în care pot fi parcate 45 de maşini. La parter există o sală polivalentă de conferinţe care ar putea fi reamenajată ca dormitor sau sală de mese în caz de urgenţe. La etaj va fi dispeceratul care ar trebui să coordoneze din acelaşi punct echipajele ISU şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

„Să ne gândim că, în Bucureşti, singurul oraş rămas în care pompierii cu ambulanţa şi SMURD nu stau în acelaşi loc se simte acest lucru. Pentru că maşinile, ambulanţei pleacă pe teren, maşinile SMURD şi ale pompierilor pleacă pe teren, raportarea de la maşinile ambulanţei merge la Dispeceratul ambulanţei, raportarările de la SMURD şi maşinie pompierilor merg la pompieri. Astfel, se pierde timp preţios în schimbul de Informaţii dintre cele două dispecerate. Pentru asta există un motiv obiectiv de ce până acum nu s-a putut. Pentru că se aştepta finalizarea unei clădiri. Clădirea este finalizată. Se lucrează, se colaborează cu STS. Este lângă Cotroceni, e o clădire nouă, făcută special pentru acest lucru”, spune Raed Arafat.

Cookies