Bucureștiul se pregătește de scenariul verde. Ce restricții vor fi ridicate

08 mai 2021
329 Afișari
Bucureștiul se pregătește de scenariul verde. Ce restricții vor fi ridicate

Scăderea constantă a ratei de incidență a infectărilor cu noul coronavirus din ultimele săptămâni le dă speranțe de mai bine bucureștenilor. Vremea prielnică de afară, care i-a scos pe oameni din spațiile închise, dar și campania de vaccinare anti-COVID 19 par să dea roade dacă ne uităm pe statistici. În acest moment, rata de incidență din Capitală este de 1.78 de cazuri la mia de locuitori, în continuă scădere din fericire. În momentul în care rata de incidență va scădea sub 1.5 la mie timp de cel puțin 48 de ore, Bucureștiul va intra în scenariul verde.

Rata de incidență din București a scăzut sâmbătă la 1.78 de infectări la mia de locuitori, fiind înregistrate 178 de noi înfectări cu virusul SARS COV-2, în scădere față de ziua precedentă, când rata de incidență era de 1.9 la mie. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, luni, că autorităţile iau în calcul o diminuare a restricţiilor pe măsură ce scade numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus. Stoica a explicat că principala prioritate a autorităţilor este creşterea numărului de persoane vaccinate anti-COVID.

„Lucrăm deocamdată pe scenariul de relaxare. Lucrăm pe scenariul de vaccinare. Asta e prioritatea numărul zero pentru Guvern. Sper că vom putem ajunge cât mai repede la incidenţa de 1,5 la mie şi atunci să luăm şi alte măsuri de relaxare”, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica, la Digi24.

Ce restricții sunt în vigoare în acest moment în București?

Înainte de Paște, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis relaxarea mai multor măsuri impuse în Capitală în contextul pandemiei de COVID 19, după ce rata de incidență a infectărilor cu noul coronavirus a scăzut sub 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, potrivit România TV

Prin urmare, libera circulație este în continuare interzisă în intervalul 22:00-05:00, fiind necesar un motiv întemeiat și o declarație pe proprie răspundere pentru a părăsi locuința/gospodăria.

Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul orar 05:00-21:00.

Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21:00-05:00 operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Prin excepţie de la prevederile alin. (1), unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Accesul clienţilor în cadrul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi agenţi economici, de tip mall, se va realiza astfel încât să se asigure menţinerea distanţei fizice de minimum 2 metri şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 m.p./persoană. Accesul în pieţele agroalimentare şi în pieţele volante se face cu respectarea distanţării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a pieţei.

Magazinele sunt deschise până la  ora 21

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este permisă în intervalul orar 05:00-21:00, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.

Este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice.

Ce presupune intrarea în scenariul verde?

Bucureștiul ar putea intra cât de curând în scenariul verde, ceea ce ar impune relaxarea restricțiilor în vigoare într-un mod similar celui din Timișoara, oraș care va intra începând de mâine în scenariul verde, rata de incidență fiind în de 1,4 la mie.

Astfel, operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor vor putea găzdui în interior mai mulți clienți, fiind permisă ocuparea a cel mult 50% din capacitate, față de 30% în prezent.

Activitatea cluburilor de noapte, discotecilor și sălilor de jocuri de noroc este în prezent interzisă și va rămâne interzisă și în scenariul verde.

Vor putea fi organizate spectacole de tipul drive-in, dar ocupanţii unui autovehicul trebuie să fie membrii aceleiaşi familii sau să reprezinte grupuri de până la trei persoane.

Se va permite din nou organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 300 de spectatori, pe scaune, așezați la minimum 2 metri unul de celălalt, purtând de asemenea mască de protecție.

Cookies