Bucureștiul rural. În nordul Capitalei, dejecții de la case aruncate prin țevi improvizate direct în Lacul Fundeni

23 sept. 2022
773 Afișari
Bucureștiul rural. În nordul Capitalei, dejecții de la case aruncate prin țevi improvizate direct în Lacul Fundeni

Bucureștiul are o minunată salbă de lacuri aflată pe cursul râului Colentina, de care bucureștenii se pot bucura foarte puțin întrucât mare parte dintre aceste lacuri au fost îngropate în gunoaie.

De aproape doi ani, primarul Sectorului 2, a pornit o acțiune de ecologizare a lacurilor din perimetrul său administrativ: Lacurile Tei-Plumbuita-Fundeni-Dobroești, de unde până astăzi s-au scos 30.000 tone de gunoi. ”Iar acțiunile continuă”, a menționat acesta.

Într-una dintre acțiuni, în proximitatea Lacului Fundeni, primarul Radu Mihaiu scrie că a descoperit 3 proprietari care aveau instalații de evacuare a apelor reziduale și dejecțiilor direct în lac.

”În zona Str. Marian Cristescu – case în proximitatea malului apei – 3 proprietari aveau instalații de evacuare a apelor reziduale și a dejecțiilor direct în lac.

Așa cum se făcea acum câteva secole. Cu nimic mai prejos decât cei care aruncă lături, mâncare, gunoaie în stradă. Doar ceva mai ascuns.”, a scris primarul Sectorului 2 pe Facebook.

Potrivit acestuia, proprietarii au eliminat singuri țevile, când au fost sancționați și li s-a pus în vedere să le desființeze.

Salba de lacuri din nordul Bucureștiului de pe cursul râului Colentina:

”Dacă ne dorim un oraș, un sector în care să ne creștem copiii, aceste lucruri trebuie să înceteze!”, mai spune primarul Sectorului 2.

În iulie 2022, la un an de când în Sectorul 2 a început excavarea gunoaielor de pe Lacul Tei (Toboc) și Lacul Fundeni (aflat în curs), Primăria Sectorului 2 a încheiat un contract prin care se dă startul concursului internațional de soluții pentru amenajarea salbei de lacuri.

”Va fi un proces de durată”, a menționat primarul, dar astfel se obțin cele mai inovative idei, ”cea mai bună folosință a spațiului existent”.

În paralel cu deschiderea consursului, administrația de sector continuă curățarea lacurilor de aluviuni și gunoaie.

„Între timp curățăm 30 de ani de nepăsare.”, a concluzionat acesta.

Alte informații:

 

 

Cookies