“Bucureștiul pierde un plămân verde”. După măcelul copacilor din Parcul IOR, locuitorii din Titan continuă lupta pentru aer curat la ei în cartier | “E viață în IOR!”. Interviu

27 iul. 2023
68034 afișări
“Bucureștiul pierde un plămân verde”. După măcelul copacilor din Parcul IOR, locuitorii din Titan continuă lupta pentru aer curat la ei în cartier | “E viață în IOR!”. Interviu
“Bucureștiul pierde un plămân verde”. După măcelul copacilor din parcul IOR, locuitorii cartierului Titan continuă să lupte pentru dreptul lor la aer curat și natură: “E viață în IOR!” I Interviu. Foto credit: Grupul Civic IOR-TITAN.

IOR-Titan reprezenta mândria dezvoltării socialiste din anii ’60-’70, parcul de care este legată viața a patru generații de locuitori ai cartierului Titan.

După retrocedarea a 11, 2 hectare din parc, a urmat marea defrișare. “Folosim cuvântul comunitate prea ușor, dar cu adevărat toată comunitatea din Titan s-a ridicat în apărarea parcului IOR. Dorința noastră este de a păstra cele aproape 12 de hectare de spațiu verde așa cum au fost amenajate încă din anii ’60: parc cu alei, locuri de joacă și multă vegetație spontană”. Mai jos, interviu cu Cristian Șoimaru, membru al Grupului Civic IOR-Titan, un jurist încăpățânat care crede că oamenii sunt vocea arborilor omorâți.

Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de Facebook. In locul copacilor au răsărit castele gonflabile.
Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de Facebook.

Parcul IOR sau Titan sau “Alexandru Ioan Cuza” (ce legătură are domnitorul Cuza cu IOR-ul știe numai cel care l-a botezat astfel după 1989) este al doilea ca mărime din București, după Parcul Regele Mihai I (Herăstrău).

La inaugurare, în anul 1970, avea 80 de hectare și a fost amenajat pe locul unei foste fabrici de cărămidă, începând cu anul 1965. Parcul IOR (acronim pentru „Intreprinderea de Optică Română”) rămâne în memoria multor generații de titani drept locul în care au copilărit, au trăit, și-au crescut copiii sau nepoții. O pădure urbană care răsare chiar din marginea blocurilor socialiste, un plamân verde unic, cu două lacuri, Titan 1 și Titan 2 și 5 insule, Insula Pensionarilor, a Artelor, a Câinilor, a Pescarilor și Insula Rațelor.

Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.

După retrocedarea a 11, 2 ha din Parcul IOR, au urmat 10 ani de procese. Sentința definitivă a fost dată în favoarea proprietarului și a fost urmată de numeroase incendii de arbori și defrișari

În anul 2005, în mandatul primarului Adrian Videanu, o suprafață de 11,2 ha de teren din parc a fost retrocedată. Au urmat 10 ani de procese întortocheate, trei cicluri procesuale însoțite de interese imobiliare uriașe. În octombrie 2022, ICCJ a respins, prin decizie irevocabilă, recursul Primăriei Sectorului 3 în procesul privind anularea dispoziției de retrocedare. În prezent, PMB analizează oportunitatea deschiderii unei acțiuni în justiție pentru anularea acestui act, dat fiind că zona s-a aflat în proprietatea Municipiului București. Primarul Nicușor Dan a anunțat de asemenea că va lua în calcul expropierea terenului retrocedat, având în vedere că Parcul este o cauză de utilitate publică.

Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.

E viață în IOR!”, cea mai amplă și mai îndelungată acțiune de protest a unei comunități din București

Locuitorii cartierului Titan s-au mobilizat și au cerut autorităților să găsească soluții pentru salvarea terenului, iar zona să redevină un spațiu verde pentru locuitorii sectorului 3 și pentru toți bucureștenii. Mii de persoane au protestat în numeroase rânduri, după ce în zonă au fost tăiați sute de arbori. Până acum, cel puțin 32 de organizații civice s-au alăturat Grupului de Inițiavă Civică IOR-Titan, celor care își apără dreptul la verde, dreptul la viață. Seară de seară, de la ora 21.00, oamenii au făcut lanțuri umane la limita dintre ce a fost distrus și ce a rămas în viață, cu mesajul #NucedamparculIOR.

Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.
Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.
Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.
În parcul IOR au fost puse în scenă spectacole cu voce și bocet pentru copacii omorâți

Spațiile verzi decimate au fost rememorate prin amintirile locuitorilor în vârstă din Titan și a fost organizat un tur ghidat al distrugerilor din zona retrocedată. Creativi, implicați și hotarâți, titanii au dat voce copacilor prin proteste simbolice, au pus mesaje pe arbori, pe buștenii tăiați ilegal și panglici roșii care să exprime suferința defrișării unui spațiu verde vital pentru cartierul Titan și pentru București. Au realizat chiar și ateliere de voce și bocet pentru copacii omorîți. Recent, Greenpeace România și Fundația Eco-Civică, în numele cetățenilor care iubesc Parcul IOR, au pledat în instanță pentru oprirea distrugerii spațiului verde, au depus la tribunal o acțiune pe fond în vederea obligării proprietarei de a asigura paza zonei verzi retrocedate și aducerea ei la starea inițială. În parcul IOR au fost organizate activități pentru toate vârstele: fitness, yoga, pilates, plimbări cu rolele, breakdance, concerte pe iarbă averde, dansuri, tenis de picior, desene pe asfalt și jonglerii flower sticks. Acțiunile de protest continuă și în prezent în Parcul Titan, aproape zilnic.

Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.
Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.
Praf, poluare, zgomot, căldură. Asta e soarta unui oraș în care oamenii nu intervin pentru a păstra și crește puținele spații verzi”

Praf, poluare, zgomot, căldură. Asta e soarta unui oraș în care oamenii nu intervin pentru a păstra și crește puținele spații verzi, în care autoritățile își dau mâna ca să facă bani, care, nu vă faceți griji, nu vor fi folosiți pentru binele public. De azi invităm locuitorii din Titan, și nu doar, la o serie de acțiuni și activități care să ne reamintească despre necesitatea acestor locuri verzi distruse”, a scris Irina de Marinescu pe pagina de facebook “Prietenii Parcului IOR”.

Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.
Până nu demult, în Parcul IOR cânta mierla. Zona verde masacrată era habitatul a peste 26 de specii de păsări

Societatea Ornitologică Română a transmis Grupului Civic informația că cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR reprezentau casa, locul de cuibărit, a peste 26 de specii de păsări. Acestea au găsit aici un adăpost sigur față de restul parcului IOR, datorită densității mari de vegetație, caracterului sălbatic și numeroaselor specii de arbori. Defrișările și toaletarile din zonă au distrus în mod premeditat acest habitat istoric, unic în București.

Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.
Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.
Am văzut acest parc în toate anotimpurile, primăvara când totul înflorește, vara, toamna, și acum vedem cum se topește și dispare sub ochii noștri”

Cristian Șoimaru este jurist și membru al Grupului Civic IOR-Titan. Nu este bucureștean, dar locuiește de mult timp în sectorul 3, aproape de Parcul IOR. Ține minte cu precizie ziua de primăvara în care a pășit pentru prima dată în Parc. A rămas profund uimit de mărimea, de bogăția și de frumusețea lui.

Cristian Șoimaru este jurist, locuitor al cartierului Titan și membru al Grupului Civic IOR-Titan.

Cristian Șoimaru: Vă spun și data: 13 martie 1992, atunci am fost pentru prima dată în parcul IOR. Eram student și când am ieșit de la metrou am rămas profund uimit. Când ieși din gurile de metrou din București, ești înconjurat numai de blocuri, totul este cenușiu, cel puțin așa era în anii ’90. În acea primăvară, când am ieșit la suprafață, am dat în parcul IOR și am văzut cât este de mare. De atunci, din 1992, am fost de sute și de sute de ori cu prietenii la fotbal, cu copiii cu care lucram, cu prietenii dragi, am adunat foarte multe amintiri. Am văzut acest parc în toate anotimpurile, primăvara când înflorește, vara, toamna, și acum vedem cum se topește și dispare sub ochii noștri.

FOTO CREDIT: Gupul Civic IOR-Titan.
IOR are un statut aparte. Este cel mai mare parc, din zona de est a Bucureștiului, în care vin locuitorii sectorului 3, dar și oameni din tot orașul”

B365.ro: De ce este atât de important Parcul IOR pentru comunitate?

Cristian Șoimaru: Parcul IOR are un statut aparte. Pe de-o parte este parcul comunității celor care locuiesc în zonă, pe de altă parte atrage și oameni din alte sectoare, pentru că este un parc mare, are un lac frumos în jurul căruia se poate face o plimbare. Oamenii vin din tot orașul pentru că este cel mai mare parc din zona de est a Bucureștiului. Parcul Mihai se află în zona de nord, iar în est avem doar acest parc. Eu nu locuiesc chiar în buza parcului, ci puțin mai încolo, dar de multe ori plec la alergare; în parc este viață. Este verde, este liniște, vara este mai răcoare, este un loc pentru activități. Chiar din zona unde s-au tăiat copacii am amintiri de când eram student, de acum 30 de ani. Acolo ne adunam, acolo era zona noastră de liniște.

FOTO CREDIT: Gupul Civic IOR-Titan.
Vedem că, de la an la an, în oraș nu mai avem aer. Este o mare durere pentru noi ce se întâmplă acum cu Parcul IOR”

Cristian Șoimaru: Sunt oameni care au amintiri din anii ’60, de când a fost amenajat parcul IOR, am întâlnit bătrâni care, cu lacrimi în ochi, spun: Domnule, eu mi-am adus aici copiii, îmi aduc nepoții, vreau să vină și strănepoții mei tot aici. Este o mare durere pentru noi ceea ce se întâmplă acum. Vedem că în oraș nu mai avem aer și sunt tot felul de statistici care ne arată incidența bolilor pulmonare, poluarea, faptul că nu avem suficienți metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Pe lângă aceste realități, parcul ține de chestiuni personale, emoționale, istorice, pentru că oamenii s-au plimbat dintotdeauna prin parc cu prietena, cu familia, cu colegii. S-au născut aici, au crescut aici.

FOTO CREDIT: Gupul Civic IOR-Titan.
Au fost masacrați, de-a valma, copaci bătrâni și copaci tineri într-o singură noapte”

B365.ro: Grupul Civic IOR-Titan a reușit să coaguleze o impresionantă comunitate hotărâtă să nu cedeze Parcul. Autoritățile țin cont de dumneavoastră?

Cristian Șoimaru: La sfârșitul anului trecut a venit vestea că a fost pierdut definitiv procesul pe care-l inițiase Primăria Sectorului 3 la Înalta Curte de Casație și Justiție. A ieșit acum, în primăvară, motivarea acestei sentințe și întâmplător sau nu, în ziua de 8 spre 9 februarie, în zona retrocedată, la 200 de metri de stația de metrou Titan, s-au tăiat ilegal într-o singură noapte cam 100 de copaci și arbuști. Au fost masacrați, de-a valma, copaci bătrâni și copaci tineri. Ne-am mobilizat din nou și, din 13 februarie, am început să cerem explicații, să facem sesizări la Garda de Mediu, la Poliția Locală, peste tot. Primarul Sectorului 3 ne-a spus că nu are ce să le facă, amenda e mică, 50 de lei de copac.

FOTO CREDIT: Gupul Civic IOR-Titan.
Au ras tot, au venit cu excavatoare și în câteva săptămîni au tăiat sute de copaci și de arbuști, au decopertat până la pămînt aproape 2 hectare din zonă”

B365.ro: Ați făcut inclusiv lanțuri umane la limita între ce era distrus și ce a rămas verde. Au avut vreun efect?

Cristian Șoimaru: Am făcut o acțiune foarte mare în ziua de 25 martie 2023, la care s-au adunat peste 1000 de cetățeni. Am spus povestea zonei, am explicat ce vrem. Și Primăria Capitalei și cea de sector au spus atunci că da trebuie să găsim soluții. Din păcate, distrugerile nu s-au oprit. La început de aprilie și început de mai, vis-a-vis de faimosul bloc Potcoava și de biserică, în zona cea mai sălbatică a parcului IOR, pur și simplu, s-a ras totul. Au venit niște domni care spuneau că au un contract cu proprietara care le dă voie să facă lucrul acesta. Au pus în locul copacilor niște castele gonflabile. Au venit cu excavatoare și, în câteva săptămâni, au tăiat sute de copaci și de arbuști, au decopertat până la pământ aproape 2 hectare din zona respectivă.

FOTO CREDIT: Gupul Civic IOR-Titan.
Apocalipsa poate fi pusă în scenă și așa: un spațiu defrișat, un castel gonflabil și niște oameni uitându-se în gol la mascaradă“

Apocalipsa poate fi pusă în scenă și așa: un spațiu defrișat, un castel gonflabil și niște oameni uitându-se în gol la mascaradă din niște scaune ușor inconfortabile și disonante cu mediul în care au fost puse. Cineva a plantat niște scaune în locul unor copaci din care cântau mierele”, a scris Raluca Andreescu pe pagina de facebook Prietenii Parcului IOR.

Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.
Noi am cerut Poliției Locale să îi oprească pe cei care taie copacii, nu doar să le dea o amendă simbolică”

Cristian Șoimaru: Am protestat tot timpul, unii din Grupul Civic s-au dus în audiență la secția 12 de Poliție, alții la Poliția București. Eu personal, împreună cu cu două colege, am fost la ședințele Consiliului Primăriei sectorului 3. Am explicat, am implorat, i-am rugat să încerce să facă mai mult. Cei de la Poliția Locală au spus că au camere de luat vederi la blocuri și pe stâlpi, așa că ar putea să afle mai multe despre făptași. Doar că, de cele mai multe ori, Poliția venea după ce copacii erau tăiați. Noi am cerut să îi oprească pe cei care taie, nu doar să le dea o amendă simbolică. Din păcate, distrugerile au continuat. Primarul General ne-a spus că studiază problema și că o să vadă dacă o să declanșeze un proces prin care să ceară anularea acelei puneri în posesie din anul 2005 sau să răscumpere zona, având în vedere că este de interes public. Vorbim totuși despre un parc de o foarte mare importanță pentru cei din Titan și pentru tot orașul.

FOTO CREDIT: Gupul Civic IOR-Titan.
Foto credit: Grupul Civic IOR-Titan, pagina de facebook.
În pandemie, zona retrocedată nu mai avea statut de parc și era deschisă. Am văzut copacii înfrunziți și mi-au dat un sentiment de speranță”

Cristian Șoimaru: Este realmente tulburător să vezi acum zona decopertată. Din parc, magazinul Titan nu se vedea de câți copaci erau, acum îl putem vedea. Fiind un parc mare, sunt sute de blocuri chiar în buza parcului sau pe aleile care dau în parc. Imaginați-vă că în aceste sute de blocuri au crescut zeci de mii de oameni care au amintiri. Îmi amintesc perioada de pandemie când au închis parcurile. Zona retrocedată însă, neavând statut de parc, era deschisă. În primăvara aceea, în aprilie 2020, înfrunziseră copacii și mi-au dat, așa, un sentiment de speranță. Mi-am spus că o să treacă și pandemia asta. Și acum, copacii nu mai sunt. Parcă mi s-a rupt sufletul și de asta spunem: Nu cedăm, nu cedăm IOR Titan, zona vrem să fie reintegrată în parc. Din păcate, cam jumătate din copaci au dispărut în ultimele 4 luni și este păcat, pentru că vor trece mulți ani până când vor crește din nou.

FOTO CREDIT: Gupul Civic IOR-Titan.
Noi suntem pentru respectarea proprietății, dar nu în detrimentul interesului public. Zona ar trebui să fie răscumpărată”

Cristian Șoimaru: Trebuie făcut ceva rapid pentru Parcul IOR. Înțelegem că sunt probleme istorice serioase legate de aceste retrocedari. Am avut colegi din Grupul Civic care au fost și în Parlament, pentru că unii ar vrea să se construiască mai ușor în zonele verzi retrocedate, ceea ce nu este deloc ok. Noi suntem pentru respectarea proprietății, dar nu în detrimentul interesului public. Avem nevoie de aer curat, acesta este un drept al omului prevăzut și în Constituție. Vrem să se găsească o soluție. În loc să se bage atâția bani în borduri și în construcții mai mult sau mai puțin folositoare, ar fi mai bine să fie răscumpărată zona sau să se anuleze retrocedarea, dacă nu a fost făcută în condiții legale și să fie reintegrată în parc. Aceasta este dorința noastră sinceră și clară.

FOTO CREDIT: Gupul Civic IOR-Titan.
Primăria sectorului 3 a vrut să construiască o fântână arteziană muzicală în parc. Le-am spus că avem destui vizitatori, lumea se calcă în picioare duminica în parc, dar încă nu au renunțat la proiect”

B365.ro: Sectorul 3 a devenit faimos pentru mulțimea pavelelor.

Cristian Șoimaru: Consiliul Primariei sectorului 3 a hotărât să investească milioane de euro, nu de lei, ca să facă o fântână arteziană muzicală în Parcul IOR. Noi le-am spus că parcul are deja suficienți vizitatori, sunt duminici în care lumea se calcă în picioare, nu ai pe unde să mergi sau să alergi. Nu toată lumea are timpul sau posibilitatea să iasă în oraș, în centru, așa că vine aici pentru relaxare. Le-am spus că mai degrabă punem deoparte banii aceștia ca să răscumpărăm terenul retrocedat, dar nu am reușit să-i convingem. Ei spun că asta se numește dezvoltare, deși dezvoltarea nu cred că stă în fântâni arteziene și borduri.

FOTO CREDIT: Gupul Civic IOR-Titan.
Fiind an preelectoral, toată lumea aruncă cartoful fierbinte în altă parte. Ce ne dorim cel mai mult este ca Bucureștiul să nu își piardă spațiile verzi, mai ales pe acelea care au deja o istorie de 50-60 de ani”
Cristian Șoimaru: Este o situație foarte sensibilă. Fiind an preelectoral, toată lumea vrea să arunce cartoful fierbinte în altă parte. Ce ne dorim cel mai mult este ca Bucureștiul să nu își piardă spațiile verzi, mai ales pe acelea care au deja o istorie de 50-60 de ani. Câteva hectare de pădure reglează temperatura aerului, creează un microclimat. Pe câteva hectare, în loc să fie vegetație, ceva care să ofere umbră și să păstreze umiditatea, noi radem tot ce este verde până la pământ? Da, sunt interese, dar legea trebuie să rămână lege. Într-un oraș care are atât probleme de mediu atât de mari, noi de ce să tăiem și să distrugem hectare întregi de padure? Acum, Parcul IOR este ca o rana pe fața orașului.

Și nu vrem spații verzi doar pentru noi, parcul este pentru toți bucureștenii, noi aducem plus valoare pentru milioane de oameni. Pentru că IOR este verdeață și viață. De asta ne-am rupt și ne rupem din timpul nostru noi, cei din grup. Suntem oameni de vârste diferite, cu preferințe politice și filosofii de viată diferite. Ne-am adunat, colaborăm, punem presiune și spunem: Nu cedăm, găsiți mai repede soluții!

FOTO CREDIT: Gupul Civic IOR-Titan.
Cookies