UPDATE Bucureștiul scapă de carantină de noapte în weekend și program redus la magazine. Ședință la Prefectură

23 sept. 2021
381 Afișari
UPDATE Bucureștiul scapă de carantină de noapte în weekend și program redus la magazine. Ședință la Prefectură
Bucureștiul, la un pas de carantină de noapte în weekend și de program pentru magazine. Ședință la Prefectură

Noi restricții în Capitală ar putea fi decise astăzi, după ce Bucureștiul a intrat în scenariul roșu și se apropie de pragul de 4 infectări la mia de locuitori.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) se reunește joi, într-o ședință ce urmează să se desfășoare după ora 15.00 la Prefectura Capitalei pentru a stabili restricțiile care vor fi introduse în București. UPDATE Autoritățile din Capitală vor armoniza decizia cu noua hotărâre CNSU emisă joi dimineața care ridică pragul pentru carantina de weekend sau de noapte de la 4 la 6 la mia de locuitori.

În București rata de incidență a ajuns joi, 23 septembrie, de 3,65 la mia de locuitori, în condițiile în care aceasta s-a triplat în ultimele 3 săptămâni.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, joi, să adopte o nouă hotărâre prin care se dau libertăți persoanelor care au certificat verde și se ridică pragul pentru carantină de la 4 la 6 la mia de locuitori. Hotărârea intră în vigoare după ce va fi adoptată de Guvern.

Principalele măsuri adoptate de CNSU joi sunt:

  • creșterea pragului de la 4 la 6 pentru interzicerea circulației persoanelor între anumite ore (carantina de weekend sau de noapte) și reducerea programului la magazine
  • copiii între 6 și 12 ani sunt exceptați de la prezentarea certificatului verde Covid
  • persoanele care au certificat verde pot ieși din casă și după depășirea pragului de 6 la mia de locuitori

ȘTIRE INIȚIALĂ

Capitala ar putea urma exemplul Timișoarei, primul mare oraș din România care a reintrodus carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, după ce rata de infectare a trecut de 4 cazuri de COVID la mia de locuitori. Carantina de weekend prevede că circulația persoanelor în afara locuinței în zilele de vineri, sâmbătă și duminică este interzisă între orele 20:00 – 5:00, cu anumite excepții, iar magazinele se vor închide la ora 18:00.

Totodată, Guvernul discută astăzi ca restricțiile din pragul de 4 la mia de locuitori să fie ridicat la 6. „Le spun românilor că nu se vor închide magazinele la ora 18:00 la peste 4 la mie, vom elimina această cerință, vom merge până la 6 la mie, iar propunerea mea și așa a rămas, în zonele care sunt carantinate noaptea cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă”, este declarația de ultimă oră a premierului Florin Cîțu.

Care sunt măsurile Covid-19 aflate în vigoare

În prezent, carantina de noapte și închiderea magazinelor de la ora 18.00 poate să intre în vigoare, la decizia autorităților locale, după ce rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori.

Hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă (HG 932 din 9 septembrie 2021) stabilește, în prezent, două praguri de la care se impun interdicții și se închid locuri (2-3 la mia de locuitori și peste 3 la mia de locuitori), precum alte două praguri de la care se instituie carantina de noapte, fie doar în weekend, fie permanent (4 și 7,5 la mia de locuitori, respectiv).

În privința desfășurării orelor în școli, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății stabilesc două scenarii. Mai exact, scenariul galben (scenariul 1) pentru școli presupune o incidență până în 6 la mia de locuitori, iar scenariul roșu (scenariul 2) presupune o incidență egală sau mai mare de 6 la mia de locuitori. Vezi aici ce înseamnă mai exact fiecare scenariu de funcționare a școlilor.

Carantina impusă în București în Valul 3

Ultima carantină introdusă în București a fost în primăvară, în Valul 3 de Covid-19, atunci când rata de incidență depășise 6 la mia de locuitori. Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei era interzisă în intervalul orar 22,00 – 5,00 în zilele de luni până joi, şi în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1000 de locuitori. Tot atunci, magazinele se închideau în weekend la ora 18.00, în rest la 21.00.

Scenariile galben, roșu, roșu-închis și mov, introduse în funcție de praguri ale ratei de incidență

Scenariile galben, roșu, roșu-închis și mov pentru localitățile din țară în funcție de cazurile de coronavirus nu există în documente oficiale. Ele apar marcate colorat în bilanțul Covid comunicat zilnic de GCS (Grupul de comunicare strategică de la Guvern), dar documentele oficiale vorbesc doar de praguri de la care se aplică diverse interdicții.

Care sunt restricțiile impuse în Scenariul galben – Incidența între 2 și 3 la 1.000 de locuitori 

  • Competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
  • Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
  • Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.
  • Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
  • Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
  • Se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.
  • Se permite organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, cu respectarea următoarelor măsuri:
    a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
    b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
    c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/ persoană, acolo unde este posibil;
    d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
    e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
  • Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-2:00.
  • Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-2:00

Care sunt restricțiile impuse în Scenariul roșu: Peste 3 la 1.000 de locuitori

  • De la începutul acestei săptămâni, în localitățile din România unde incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 3 la mie, mai poți avea acces în restaurante, baruri, la spectacole, la piscină, la evenimente sportive sau evenimente private – precum petreceri, nunți și botezuri – doar cu certificatul verde COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Măsura este valabilă inclusiv pentru copiii care au mai mult de 6 ani. Obligativitatea certificatului COVID a fost introdusă de Guvern vinerea trecută, printr-o Hotărâre care a intrat în vigoare luni.
  • Persoanele nevaccinate și cele care nu au trecut prin boală, precum și copiii între 6 și 12 ani, care nu se pot vaccina, au alternativa testării – RT-PCR sau test rapid antigen – pentru a descărca certificatul. Certificatul poate fi descărcat în cel mult 48 de ore de la testul rapid antigen și în cel mult 72 de ore de la testul PCR.
  • Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu este închisă după ce rata de infectare trece de 3 (fără a depăși 6), dar accesul este condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală – dovada fiind prezentarea certificatului verde COVID.
  • Și copiii cu vârsta de peste 6 ani au nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinții la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate vinerea trecută

Care sunt restricțiile impuse în Scenariul roșu-închis. Carantină de noapte în weekend, magazine închise seara, în weekend – peste 4 cazuri la 1.000 de locuitori

  • În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20:00-5:00, cu următoarele excepții:
    a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
    b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
    c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
    d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
  • Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5:00-18:00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.
    În intervalul orar 18:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori;

Care sunt restricțiile impuse în Scenariul „mov”. Carantina de noapte permanentă – peste 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori

  • În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20:00-5:00, cu următoarele excepții:
    a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
    b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
    c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
    d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
  • Magazine închise seara – Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/ prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5:00-18:00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.
  • În intervalul orar 18:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Tags:
Cookies