Bucureştiul este înecat de praf. Particulele de praf din aer, de trei ori peste limita admisă

de:
30 mart. 2011
15 afișări
Bucureştiul este înecat de praf. Particulele de praf din aer, de trei ori peste limita admisă

Studiul ”Calitatea aerului în Bucureşti – efecte asupra sănătăţii”,  făcut public miercuri, de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, şi citat de Agerpress, arată că aerul din Capitală a avut concentraţii de pulberi în suspenie de peste trei ori mai mari decât limita admisă. Potrivit cercetării, anul trecut, toate staţiile de monitorizare a calităţii aerului din zona Bucureşti-Ilfov au raportat depăşiri ale concentraţiilor limită pentru cel puţin o substanţă poluantă (PM10), iar unele au înregistrat depăşiri pentru două sau chiar trei substanţe poluante.

PM10 reprezintă  concentraţia totală a tuturor particulelor cu diametre mai mici de 10 µm, iar indicele corespunde tuturor domeniilor de particule fine, dar şi clasele cele mai mici de la particulele grosolane. Toate aceste particule pot fi inhalate. Indicele PM2.5 cuprinde toate particulele fine cu diametre sub 2.5 µm, numite şi particule respirabile.

Studiul relevă, totodată, că valorile de pulberi în suspensie PM10 şi PM2,5 depăşesc limita pentru protecţia sănătăţii umane la toate staţiile la care sunt măsurate. Mai mult, la şapte din cele opt staţii unde sunt măsurate concentraţiile de poluare din Capitală, au existat mai multe depăşiri ale limitei zilnice decât este permis prin normele europene.

Pulberile în suspensie PM10 şi PM2,5 sunt cele mai periculoase substanţe poluante din aerul respirat de bucureşteni.

Mediile anuale, atât pentru PM10, cât şi pentru PM2,5, depăşesc limita anuală la toate staţiile la care sunt măsurate, conform studiului Ecopolis.

Ecopolis a monitorizat în 2010 calitatea aerului din Bucureşti  la nivelul întregului an. Pentru acest studiu au fost analizate datele colectate de la toate cele opt staţii de monitorizare a calităţii aerului din Capitală.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2009, care are ca scop promovarea principiilor dezvoltării durabile la nivelul politicilor publice din România. Potrivit organizaţiei, în prezent, legislaţia românească în privinţa calităţii aerului nu respectă cerinţele europene. Totodată, oficialii Ecopolis susţin că monitorizarea calităţii aerului este incompletă, în condiţiile în care substanţele poluante înregistrează valori mai mari decât limitele stabilite de către Uniunea Europeană sau cele recomandate de catre Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar populatia nu poate evalua calitatea aerului pe care îl respiră.

Cookies