Bucureștiul este este cea mai periculoasă capitală europeană!

07 feb. 2021
91 Afișari
Bucureștiul este este cea mai periculoasă capitală europeană!

Jurnaliştii britanici de la BBC sunt de părere că Bucureştiul este cea mai periculoasă capitală europeană. Potrivit lor, locuitorii Capitalei sunt în pericol din cauza clădirilor care riscă să se dărâme.

Bucureştiul este cea mai periculoasă capitală europeană, potrivit unui reportaj al BBC, britanicii considerând acest lucru nu din prisma infracționalității, ci din cauza clădirilor care stau să cadă.

Mai mult, britanicii spun că multe dintre imobilele din Capitală nu respectă legile de bază şi reglementările privind construcţiile. La fel de grav este că actele imobilelor cu probleme sunt falsificate în mod regulat, iar din această cauză nici nu se mai ştie cu exactitate care clădiri sunt cele mai expuse.

Astfel, spun britanicii, mii de oameni ar putea muri în timpul unui cutremur serios.

Căminele de nefamilişti sunt printre cele mai expuse imobile din Capitală. Acestea se pot prăbuşi oricând, provocând moartea a mii de oameni.

Britanicii mai amintesc, scrie Adevărul, de celebra „bulină roşie” cu care au fost marcate mai multe clădiri considerate periculoase, fără ca această marcare să fie însoţită şi de măsuri de consolidare.

Cele mai periculoase zone din Bucureşti

Potrivit specialiştilor de la Măgurele, zona de nord a Capitalei va fi cea mai afectată în cazul unui cutremur devastator. Cele mai periculoase zone sunt marcate cu roşu pe harta seismică a Bucureştiului.

După Nordul Capitalei, următoarele cel mai afectate zone în cazul unui cutremur asemănător cu cel din 4 martie 1977 ar fi centrul şi estul oraşului. Locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviaţiei şi Pantelimon sunt cei mai expuşi.

Potrivit speciliştilor, zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului in cazul unui cutremur, o „curgere” a nisipului, iar clădirile se pot înclina.

„În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spune, conform rtv.net, Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

În Bucureşti avem, conform Părimăriei Capitalei, peste 2200 de imobile vulnerabile la cutremur, însumând zeci de mii de apartamente și spații comune.

Cookies