Bucureștiul e la doi pași de scenariul verde. Ce înseamnă și ce restricții s-ar putea ridica de joi

10 mai 2021
287 Afișari
Bucureștiul e la doi pași de scenariul verde. Ce înseamnă și ce restricții s-ar putea ridica de joi

Locuitorii Capitalei s-ar putea bucura curând de o nouă relaxare a restricțiilor, odată ce rata de incidență va scădea sub 1,5 la mia de locuitori. Acest lucru este posibil să se întâmple chiar marți, iar dacă rata de incidență va continua să scadă, joi autoritățile vor declara intrarea Bucureștiului în scenariul verde, a declarat Prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Scenariu verde pentru București. Rata de incidență a infectării cu noul coronavirus din Capitală a ajuns astăzi la 1,59 infectări la mia de locuitori în ultimele 14 zile, ceea ce aduce Bucureștiul extrem de aproape de pragul de intrare în scenariul verde, adică rata de incidență sub 1,5 la mia de locuitori pentru cel puțin 48 de ore.

Doar Bucureștiul și Clujul mai sunt în scenariul galben

Situația pandemică înregistrată în Capitală în acest moment este cea mai bună din ultimele 8 luni. Punctul critic a fost atins pe data de 31 martie în acest an, când rata de incidență ajunsese la 7,02 la mia de locuitori. De atunci însă, rata de incidență s-a aflat într-o scădere continuă.

În acest sens, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că dacă mâine rata de incidență va scădea sub pragul de 1,5 la mia de locuitori, iar trendul descendent se va menține până joi, atunci se va convoca în această săptămână Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), pentru a se lua măsurile potrivite, conform Agerpres.

„La fel ca la pragul de 3/1.000, vom aştepta 48 de ore pentru a vedea că se păstrează tendinţa descrescătoare. Dacă se păstrează, convocăm comitetul joi. Tot joi aşteptăm şi noua HG de prelungire a stării de alertă cu posibile noi scenarii”, a declarat Alin Stoica.

În acest moment, toate județele sunt în scenariul verde, cu excepția Bucureștiului și județului Cluj, care sunt în scenariul galben. Capitala a intrat în scenariul galben pe 2 mai, când restaurantele și sălile de spectacole și-au deschis la interior porțile, însă acestea pot funcționa la cel mult 30% din capacitate.

Ce presupune scenariul verde în București?

Bucureștiul ar putea intra cât de curând în scenariul verde, ceea ce ar impune relaxare restricțiilor aflate în vigoare în acest moment.

Astfel, operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor vor putea găzdui în interior mai mulți clienți, fiind permisă ocuparea a cel mult 50% din capacitate, față de 30% în prezent.

Activitatea cluburilor de noapte, discotecilor și sălilor de jocuri de noroc este în prezent interzisă și va rămâne interzisă și în scenariul verde, indiferent de rata de infectare.

Vor putea fi organizate spectacole de tipul drive-in, dar ocupanţii unui autovehicul trebuie să fie membrii aceleiaşi familii sau să reprezinte grupuri de până la trei persoane.

Se va permite din nou organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 300 de spectatori, pe scaune, așezați la minimum 2 metri unul de celălalt, purtând de asemenea mască de protecție.

Rămâne însă, în vigoare, interdicția liberei circulații pe timpul nopții, mai exact în intervalul orar 22:00-05:00.

Cookies