„Bucureștiul e foarte vulnerabil la noua tulpină de coronavirus”. Argumentele profesorului care lansează avertismentul

12 ian. 2021
2 afișări

Profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, Răzvan Cherecheș, trage un semnal de alarmă în privința vulnerabilității Capitalei la noua tulpină SARD-COV-2 din Marea Britanie. El crede că Bucureștiul este în special vulnerabil datorită probabilității de transmitere crescute având în vedere densitatea populației.

Profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, Răzvan Cherecheș, se așteaptă la creșterea explozivă a numărului de cazuri în luna februarie în cazul în care nu vor exista noi restricții. 

„Dacă tulpina e în Giurgiu, în mod evident e și în București și, în București, probabiliotatea de transmitere e mult mai mare pentru că, la fel ca în orice zonă urbană, densitatea populațională e mai mare. Deci Bucureștiul e în special vulnerabil în momentul ăsta, explică Cherecheș, potrivit rfi.ro. 

Noua tulpină a SARS-COV-2 din Marea Britanie a fost depistată și în România, în județul Giurgiu. Deoarece femeia infectată nu a călătorit recent în nici o altă țară, transmiterea virusului este deja intracomunitară. 

Vineri, județul Giurgiu înregistra 176 de cazuri noi de covid-19, cifră de aproximativ 4 ori mai mare decât cele din zilele anterioare.

Riscurile de creștere explozivă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus

„Județul Giurgiu e o ciudățenie în privința raportării datelor. Direcția de Sănătate Publică de acolo probabil, odată la câteva zile, reglează și introduce atunci toate restanțele, așa că din când în când au câte un vârf din ăsta artificial creat prin faptul că nu introduc zilnic toate datele”, explică Răzvan Cherecheș.

Totodată, profesorul explică de ce sunt șanse mari ca, în România, cazurile de COVID-19 să crească exploziv.

Părerea mea e că avem mult, mult mai multe și nu o să le detectăm pentru că noi nu facem secvențiere genetică zilnică, în numere mari, cum se face în Marea Britanie de exemplu. Ei fac mii de secvențieri pe zi, de asta au identificat-o. Dacă ne uităm la evoluția cazurilor în Marea Britanie și Irlanda, au o creștere exponențială, masivă și extrem de rapidă. În condițiile în care noi nu avem restricții noi și continuăm să testăm așa cum testăm, vom vedea o creștere în săptămânile următoare tot mai accentuată. Noua tulpină va infecta mai cu spor. Vestea bună e că simptomatologia e la fel, dar mai mulți oameni fiind infectați, mai mulți vor avea nevoie de servicii de terapie intensivă care nu vor fi disponibile”, mai declară Cherecheș.

Cookies