Bucureștiul dispărut: tarabe, bunătăți și negustori în Piața și Hala Unirii, în mileniul trecut

19 apr. 2023
11599 afișări
Bucureștiul dispărut: tarabe, bunătăți și negustori în Piața și Hala Unirii, în mileniul trecut
Bucureștiul dispărut: tarabe, bunătăți și negustori în Piața și Hala Unirii, în mileniul trecut | Sursa foto: Agerpres Anul 1957

Lume multă,  frăsuială, tarabe, târgoveți și bucureșteni la cumpărături – o lume întreagă, într-o singură imagine care cuprinde Piața și Hala Unirii din București. O imagine din 1957, dintr-un București acum dispărut sub nenumăratele tranformări din ultimele decenii.

Piața Unirii și transformările ei

De-a lungul anilor, acest spațiu-simbol al orașului a avut mai multe nume. A fost Piaţa Mare, Piaţa Bibescu-Vodă (zona dintre dinspre Patriarhie), a fost Piaţa Naţiunii, Piaţa 8 Iunie și din nou Piaţa Naţiunii până în 1950,  când a devenit Piaţa 28 Martie. Din 1960 este Piaţa Unirii. 

Dar, oricum s-ar fi chemat, aici s-au intersectat mereu multe străzi şi bulevarde – și ele botezate și răsbotezate în ani. 

Bulevardul George Coșbuc, spre exemplu, era bulevardul Maria, începea de la intersecţia cu strada Bărăţiei, traversa Piaţa Unirii şi mergea spre Rahova. În anii ’80, a fost scurtat din cauza demolărilor pentru construcţia Centrului Civic. Acum, începe din Bulevardul Unirii, la terminalul de tramvai.

Piața și Hala Unirii – marile transformări din anii 80

Trasformarea uriașă și dramatică din Piața Unirii s-a produs la mijlocul anilor 80, când construcția bulevardului Victoria Socialismului a ras tot în cale. Printre victimele lui: Hala Unirii, biserica Sf. Ioan și Magazinul Unirea.

În revista Arhitectura, arh. Mariana Croitoru povestește despre momentul în care a fost demolată Hala Unirii. Era 1986:

Cel mai trist moment al acestor transformări a fost, fără îndoială, demolarea Halei Unirii. Aceasta a fost ultima clădire demolată din piață și, implicit, cea care a rezistat cel mai mult capriciilor dictatorului. Clădirea fusese construită în 1872 în Piața Mare, cum era în acea epocă denumită actuala Piață a Unirii. Demolarea s-a desfășurat treptat, pe parcursul verii anului 1986. Inițial, s-a scos tabla de pe acoperiș. Ulterior, s-a demontat structura metalică. Pe toată această perioadă, hala a conviețuit, ca un martor tăcut al trecutului, cu noile blocuri ce se ridicau amenințător în jurul pieței, până într-o zi, când a dispărut. Zona a fost curățată, pentru a face loc lucrărilor de sistematizare dorite de regim. Pentru a înlocui vechea hală, chiar înainte de demolarea sa, pe Calea Călărași s-a construit noua hală agroalimentară. În paralel cu demolarea halei, în vecinătatea acesteia, se instalau macaralele ne-cesare pentru efectuarea lucrărilor de extindere cu două noi aripi, Splai și Călărași, și pentru modificarea fațadelor Magazinului Unirea în acord cu arhitectura blocurilor construite în zonă.

Una dintre clădirile emblematice pentru Piaţa Unirii era Spitalul Brâncovenesc, care era alcătuit din trei corpuri, construite în anii 1838, 1842 şi 1858. Toate au fost demolate în anii 1984-1985, ca să facă loc bulevardului Unirii. Acum, acolo unde era spitalul, se află breteaua de circulaţie care face legătura între Splai şi bulevardul Unirii.

Poate vrei să citești și:

Cookies