Bucureștiul dă lovitura pe plan european! O importantă instituție UE, cu buget de 2 miliarde de euro, va avea sediu în Capitală

10 dec. 2020
286 Afișari
Bucureștiul dă lovitura pe plan european! O importantă instituție UE, cu buget de 2 miliarde de euro, va avea sediu în Capitală

Bucureștiul va găzdui sediul Centrului European de Securitate Cibernetică, după o luptă acerbă cu alte șapte state. Unul dintre marile beneficii oferite de această instituție va fi șansa de a transforma Capitala într-un hub de securitate cibernetică care va gestiona bugetul european de două miliarde de euro destinați domeniului respectiv.

România va găzdui, la Bucureşti, Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice – Centrul Cyber, fiind prima structură a Uniunii Europene (UE) care va avea sediul în ţara noastră, a anunţat, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Proiecte și programe finanțate din fonduri europene

Dan Cîmpean, directorul general CERT-RO (Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), a declarat că Centrul Cyber al UE care urmează să fie înfiinţat la Bucureşti va iniţia şi derula numeroase programe şi proiecte finanţate din fonduri europene şi va fi un catalizator al inovării, cercetării şi colaborării din domeniul securităţii cibernetice pentru statele membre.

„România şi-a pregătit cu mare atenţie candidatura pentru Centrul Cyber al UE şi a reuşit să câştige decisiv o competiţie foarte acerbă cu alte ţări cu investiţii şi experienţă semnificative în cyber, precum Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia sau Spania. A fost un efort intens de echipă în ultimele luni, pentru a aduce în Bucureşti acest Centru Cyber al UE. S-a dovedit că mai multe instituţii ale statului, cu atribuţii în domeniu, pot colabora foarte pragmatic şi eficace pentru atingerea unui obiectiv major comun, strategic pentru România.

Centrul Cyber al UE va iniţia şi derula numeroase programe şi proiecte finanţate din fonduri europene şi va fi un catalizator al inovării, cercetării si colaborării din domeniul securităţii cibernetice pentru statele membre ale UE. Aşteptăm cu nerăbdare inaugurarea Centrului şi dorim o participare masivă, activă, a instituţiilor statului român, a firmelor private si universităţilor la programele şi proiectele cyber pe care acest centru le va derula”, a declarat Dan Cîmpean pentru Agerpres.

Reacția lui Iohannis

„Salut succesul diplomatic excepțional al României de a obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la București. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea și inovarea în domeniu”, a transmis șeful statului.

Obiectivul Centrului European de Securitate Cibernetică, care va coopera cu huburi specializate naționale, va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în fața amenințărilor. Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat la rândul său printr-un mesaj pe Twitter.

O recunoaştere a încrederii cu privire la nivelul de expertiză al specialiştilor români din acest domeniu
Oficialul CERT-RO a precizat că găzduirea la Bucureşti a Centrului European de Competenţe Industriale, Tehnologice şi de Cercetare în domeniul Securităţii Cibernetice reprezintă o atestare a potenţialului şi nivelului de expertiză pe care specialiştii români îl au din acest domeniu.

„Până la decizia istorică de ieri de la Bruxelles, ţara noastră nu găzduia nicio agenţie a UE. Votul pentru găzduirea la Bucureşti a Centrului European de Competenţe Industriale, Tehnologice şi de Cercetare în domeniul Securităţii Cibernetice (Centrul Cyber al UE) este un rezultat remarcabil al României şi o recunoaştere la nivel european a rolului pe care ţara noastră îl are, a încrederii cu privire la nivelul de expertiză al specialiştilor români din acest domeniu.

Totodată, este un semnal important că domeniul securităţii cibernetice a devenit o prioritate pentru statul român, pentru România, dar şi o atestare a potenţialului şi nivelului de expertiză pe care specialiştii noştri îl au din acest domeniu de vârf”, a subliniat şeful CERT-RO.

Cookies