Ministerul Sănătății a elaborat recent un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Se pare că nivelul de testare pentru COVID devine factorul principal, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Prin prisma acestor detalii, Capitala ar trebui să intre în carantină de Paște. Mai mult, acesta a fost publicat deja în Monitorul Oficial.
În prezent, în România, după publicarea ordinului MS în Monitorul Oficial, au fost impuse noi de carantinare a localităților: se iau în calcul testările, rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale. Toate asta duc spre o carantină iminentă a Bucureștiului, care bifează cam toate punctele din listă.
Ordinul MS a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă carantină.
Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.
Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.
Potrivit Digi 24, documentul, publicat deja în Monitorul Oficial, este semnat de către secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan. Însă colegul ei, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu știe de acest act. Nici prefectul Capitalei, Alin Stoica, nu are cunoștință de respectivul document.
În ultima perioadă, secretarul de stat Andreea Moldovan a invocat beneficiile unei carantine naționale. De exemplu, oficialul a declarat miercuri, la Digi FM, că „două săptămâni de carantină ar face minuni”. Totuși, termenul carantină sperie și aceasta ar fi cu greu acceptată, mai ales de populație, a explicat Moldovan.