Bucureştiul, acum 150 de ani: cum se asfaltau străzile, planul de construire al Halei Obor FOTO

de:
06 sept. 2014
606 Afișari
Bucureştiul, acum 150 de ani: cum se asfaltau străzile, planul de construire al Halei Obor FOTO

„‘Primăria Orașului București — Serviciul Tehnic 1864 — 1944’ este o expoziție ce evocă  modul în care Primăria, prin personalul de specialitate, s-a preocupat de îmbunătățirea organizării orașului în ce privește aspectele edilitare: canalizarea, iluminarea, alimentarea cu apă, respectarea unor soluții estetice, curățenia și aspectele urbanistice — alinierea străzilor, tăierea de noi artere, raportul construcțiilor Din cei 80 de ani care sunt prezentați în expoziție, s-au spicuit momente ilustrate cu documente originale din colecțiile Muzeului Municipiului București: hărți ale orașului și planuri cadastrale, fotografii, piese de mobilier stradal, cărți și reviste, toate evocând o etapă din acest parcurs istoric dificil, însă  care dovedea strădania, uneori eșuată, dar de cele mai multe ori împlinită, de a îmbunătăți condiția de locuire în oraș”, afirmă istoricul de artă Cezara Mucenic, cea care a coordonat expoziţia amintită.

După cum a explicat aceasta la vernisajul care a avut loc joi, la Muzeul Municipiului Bucureşti, în perioada documentată a existat un dialog permanent al Administraţiei cu cetăţeanul. 

„Orice om simplu care dorea să-şi construiască o casă asculta ce spunea specialistul Primăriei. Exproprierile se făceau corect şi normal. Se observă şi o gândire în perspectivă.”, a adăugat istoricul. 

Au fost incluse, de asemenea, documente şi planuri despre prima lege privind calitatea construcţiilor, prima reglementare privind modul în care se făceau construcţiile în raport cu strada şi vecinii, felul în care s-a planificat tăierea bulevardului Elisabeta şi planurile de construire ale Halelor Obor.

„Expoziţia dezvăluie un Bucureşti ascuns, o infrastructură imaterială, o ţesătură de idei, reflecţii, opţiuni care stau dedesubtul formelor. E foarte importantă pentru locuitorii Bucureştiului, ca să înţeleagă că există o tradiţie în administraţia oraşului”, a adăugat Ana Maria Zahariade, profesor al Universității de Arhitectură Ion Mincu.

Planul taierii pasajului VILLACROSSE-MACCA, 1891

Planurile de construire a Halelor Obor

Asfaltarea străzilor în Bucureşti:

Corpuri de iluminat Bucureşti

Plan cadastral Piaţa Moşilor

Plan cadastral Papazoglu

Planul Bucureştiului, 1947

Plăcuţă stradală

Mai multe imagini şi documente găsiţi la expoziţia „Primăria Orașului București — Serviciul Tehnic 1864 — 1944′”, deschisă până pe 15 septembrie, la Muzeul Municipiului Bucureşti-Palatul Şuţu.


Cookies