Din luna noiembrie 2022 până în prezent, Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului a rămas fără filtre, iar stațiile pentru PM10 și PM2,5 nu au fost monitorizate gravimetric în București. Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a recunoscut că nu s-a alocat finanțare pentru ca rețeaua națională să funcționeze.
Din cauza faptului că particulele în suspensie PM10 și PM2,5 nu au fost monitorizate gravimetric, statul român nu va putea raporta către Uniunea Europeană, conform legii în vigoare, datele de referință pentru acestea, a transmis BuletindeBucurești.ro.
Stațiile oficiale de monitorizare a calității aerului din București pentru PM10 și PM2,5 nu au cules datele gravimetrice pentru mai multe perioade de timp.
Pentru anul 2022 datele lipsesc în totalitate pentru intervalul 21.11 – 31.12.2022, iar în 2023 doar 4 stații afișează date gravimetrice pentru PM10 și numai în intervalul 17.01.2023 – 26.02.2023. Restul stațiilor sunt pe 0.
Ministerul Mediului este responsabil de lipsa acestor date, a transmis Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului a oferit un răspuns în legătură cu această situație:
La sfârșitul lui 2022 s-au terminat fondurile necesare achiziționării filtrelor de cuarț pentru efectuarea măsurătorilor concentrațiilor de particule PM10 și PM2,5 prin metoda de referință, respectiv cea gravimetrică.
Metoda gravimetrică pentru analiza particulelor în suspensie PM10 și PM2,5 face referire la analiza de laborator a acestora, făcându-se pe baza filtrelor instalate la stațiile de măsurare.
În baza metodei gravimetrică, care este una de referință, se validează datele înregistrate prin celelalte metode de măsurare, precum metoda laser.
În București, există doar șapte stații de monitorizare a calității aerului:
Având în vedere situația în care se află Bucureștiul este incredibil dezinteresul manifestat de către Ministerul Mediului pentru funcționarea și așa puținelor stații de monitorizare a calității aerului de pe teritoriul orașului, numai 7 la număr.
Practic, neavând date gravimetrice pentru o perioada atât de mare de timp și, culmea, fix în perioada cu cele mai multe episoade de poluare, nu putem valida restul datelor și, practic nu putem raporta conform legii către CE, a declarat Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.
Anul acesta, conform rapoartelor publicate pe site-ul www.calitateaer.ro, doar patru stații afișează date gravimetrice pentru PM10, dar pentru o perioadă scurtă de timp, adică între 17 ianuarie 2023 și 26 februarie 2023.
Restul stațiilor sunt pe 0 în cadrul categoriei datelor gravimetrice, acestea fiind B2, B4 și B6, cea din urmă fiind închisă.
Te-ar mai putea interesa și: