Bucureștiul a intrat, oficial, în scenariul verde

13 mai 2021
139 Afișari
Bucureștiul a intrat, oficial, în scenariul verde

De astăzi, Capitala a intrat, oficial, în scenariul verde. Rata de incidență s-a menținut sub 1,5 la mia de locuitori timp de trei zile consecutive, astfel că va urma relaxarea mai multor măsuri aflate în vigoare. Astăzi a fost convocată ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, iar noile măsuri de relaxare pentru scenariul verde vor intra în vigoare de la miezul nopții.

Bucureștiul a intrat de astăzi în scenariul verde, ceea ce înseamnă relaxarea măsurilor actuale. Miercuri, prefectul Capitalei, Alin Stoica, anunța că probabil Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocat joi, la orele prânzului. Comitetul ar urma să decidă ce restricții vor fi în vigoare începând de la miezul nopții, în condițiile în care rata de incidență este de sub 1,5 la mie.

„Vineri de la ora 00:00 vor intra în vigoare și vor fi aplicate”, a spus Alin Stoica la Digi 24.

Ce restricții intră în vigoare în scenariul verde?

În scenariul verderestaurantele, cinematografele și sălile de spectacol vor putea să funcționeze la o capacitate de 50%, față de 30%, cât este acum. De asemenea, ar putea fi permise spectacole de tip drive-in, cu 3 persoane în mașină, dacă nu sunt din aceeași familie, precum și spectacolele în aer liber, cu maximum 300 de spectatori, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 531 din 10 mai privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și cea a restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, faţă de 30% cât este în prezent.

Se ia în calcul organizarea de concerte și festivaluri

Potrivit autorităților, în scenariul verde este permisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale. Totuși, este admis un număr maxim de 300 de participanți, care trebuie să stea pe scaune, să poarte mască de protecție și să se afle în permanență la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt.

Când vor reveni elevii în bănci?

Alin Stoica a declarat că este puțin probabil ca săptămâna aceasta să scadă incidența cazurilor de COVID sub 1 la mie, ceea ce ar permite tuturor elevilor din Capitală să meargă fizic la școală începând de lunea viitoare, dar că acest prag ar putea fi atins până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Dacă se păstrează acest trend și nu avem influențe din perioadele anterioare, când au fost relaxate lucrurile, e posibil să ajungem la 1 la mie. Pasul de descreștere e mai mic și s-ar putea să fie o perioadă mai lungă până când ajungem acolo”, a spus prefectul Capitalei.

Cookies