ARHIVA B365

Bucureştiul a depăşit Madridul, după puterea economică

Datele Eurostat arată că fiecărui bucureștean îi corespunde un PIB mediu de 34.900 de euro pe an, adică 131% din media Uniunii Europene. În Madrid, valoarea este de 34.000 de euro pe an.  a reuşit să întreacă Madridul la valoarea produsului intern brut pe cap de locuitor, ajustat cu puterea de cumpărare. Astfel, Bucureştiul a reuşit să întreacă Madridul la valoarea produsului intern brut pe cap de locuitor, ajustat cu puterea de cumpărare.

Există, totuși, un capitol la care Bucureștiul este înaintea capitalei Spaniei, Madrid. Conform unor date statistice destul de complicate, Bucureștiul produce mai mult decât se produce aici, în capitala Spaniei. Rămâne de văzut însă când și nivelul de trai din București îl va egala pe cel din Madrid, în ciuda acestor date statistice, notează Digi24.

Salariile din Bucureşti sunt mult mai mici decât cele din Madrid, ceea ce se reflectă în nivelul de trai. Însă în calculul PIB raportat la puterea de cumpărare intră preţurile, mult mai mici şi ele. Şi, de asemenea, intră taxele pe care marile companii, care au activitate în toată ţara, le plătesc în Capitală. După aceste reguli de calcul, pentru a avea aceleași bunuri și servicii, un salariat are nevoie de 500 de euro în București, dar de 900 de euro în Madrid.

Ajustat la puterea de cumpărare, PIB-ul României pe cap de locuitor este de 14.500 de euro, adică 54% din media europeană. Diferenţele sunt însă foarte mari între regiunile ţării:

Acest indicator este de trei ori mai mare în București decât în nordul Moldovei, una dintre cele mai sărace regiuni din UE.

Salariul mediu net în București este de 550 de euro, cu aproximativ 50% mai mare decât media națională, de 380 de euro.

„Presiunea de aliniere la nivelul preţurilor europene va fi predominantă o perioadă lungă de acum încolo şi ce este important pentru nivelul nostru de trai este ca salariile să crească cel puţin în acelaşi ritm cu preţurile, preferabil chiar mai mult”, spune economistul Aurelian Dochia.

Cu totul alta este situaţia dacă nu se ia în calcul puterea de cumpărare. PIB-ul brut al României este de doar 7.200 de euro pe cap de locuitor, care înseamnă 27% din media UE.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button