București | Scumpirea căldurii și apei calde este inevitabilă în această iarnă. Romgaz va livra gaze la un preț dublu – presă

22 sept. 2021
109 Afișari
București | Scumpirea căldurii și apei calde este inevitabilă în această iarnă. Romgaz va livra gaze la un preț dublu - presă
Scumpirea căldurii și apei calde este inevitabilă în București. Romgaz va livra către centralele din București gaze la un preț dublu - presă

Romgaz va livra către centralele din București gaze la un preț dublu față de cel din prezent, un preț considerat bun în condițiile în care cotația gazului a explodat după liberalizarea pieței, informează presa centrală care citează surse din piața de energie.

Costul căldurii și apei calde ar crește cu 20%, în condițiile subvenționării puternice din prezent de la Primăria Capitalei, în timp ce costul de producție al gigacaloriei ar crește cu circa 60%. Noul preț urmează să se aplice de la 1 octombrie.

Prețul pe care îl vor plăti în final bucureștenii depinde însă de decizia primarului Nicușor Dan. Primarul Capitalei trebuie să decidă dacă va majora subvenția, pe care nici acum, mai mică fiind, nu o poate plăti la timp, sau va accepta scumpirea apei calde și căldurii pentru bucureștenii racordați la termoficare.

După o perioadă de negocieri dure, Romgaz, cel mai mare producător de gaze al țării, controlat de stat, și Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului, au bătut palma pe prețul gazului pentru următorul an, care începe de la 1 octombrie, scrie economica.net. Potrivit unor surse convergente din piața de energie, consultate de publicație, Romgaz a fost de acord să livreze gaze către centralele electrotermice ale Elcen la prețul de 151 lei/MWh.

Crește subvenția de la Primărie sau crește prețul plătit de populație?

Prețul energiei este puternic subvenționat de Primărie, în București. Cetățenii plătesc prețul local stabilit de Primărie, de doar 163 de lei/Gcal, față de prețul real de 490 de lei (acum). Întrebarea pentru primarul Nicușor Dan este: dacă gigacaloria ajunge la 590-600 de lei, rămâne prețul final de 163 de lei și crește subvenția dată de Primărie, sau crește prețul final al populației pentru a nu se face praf bugetul Bucureștiului în urma unei creșteri masive a subvenției?

Chestionat despre posibilitatea scumpirii la populație (se știa că se scumpește masiv gazul), primarul a spus, la finalul lui august: „Răspunsul la această întrebare depinde de răspunsul pe care toate instituţiile enumarate îl vor da”, după ce a explicat care sunt rolul Romgaz, Elcen și ANRE în chestiune.

O scumpire și a energiei termice, mai ales pe fondul calității foarte slabe a serviciului de termoficare din București, în prag de iarnă, care să se suprapună peste creșterea facturilor la energie electrică, este cu siguranță nepopulară și nu putem ști dacă primarul o va lua, mai notează economica.net.

Probleme istorice ale Primăriei Capitalei cu plata subvenției la energie termică

Primăria are de mulți ani probleme cu plata subvenției la energie termică, chiar în condițiile prețului actual de 490 de lei al gigacaloriei, iar aceasta este una dintre cauzele situației de acum, cu blocaj financiar, insolvențe și falimente pe lanț. Va putea plăti la timp o subvenție mai mare, dacă vrea să mențină actualul preț mic plătit de populație?

Grosier, subvenția actuală este de un miliard de lei pe an. La jumătatea anului, Primăria avea restanțe de peste 540 de milioane de lei la plata acestei subvenții, și a fost nevoie de o decizie a Guvernului pentru a o plăti, în fața altor cheltuieli ale Municipalității.

“Până la lichidarea obligaţiei de plată în sumă de 543.186.308,39 lei, datorată Societății Compania Municipale Termoenergetica București S.A. de către municipiul București, Direcția Generală Regională a Finanţelor Publice București alocă bugetului local al municipiului București cote defalcate din impozitul pe venit numai pentru plata obligației către Societatea Compania Municipală Termoenergetica București S.A”.

Am citat dintr-un ordin al ministerelor Dezvoltării și Finanțelor, aflat în stadiu de proiect la jumătatea lui iulie.

Iar situația nu pare a se fi îmbunătățit. Iată ce a spus recent Claudiu Crețu, director general al Termoenergetica, care a fost înainte la Elcen: “Din păcate Primăria Municipiului Bucureşti încă are probleme financiare. Sperăm să intrăm în normalitate cu plăţile în perioada următoare, să facem faţă provocărilor care urmează, adică preţurile mai mari la gaze şi certificate de carbon şi în ultimul ceas să accesăm fonduri ca să avem investiţii noi”.

Cum funcționează sistemul de termoficare din București

Cele patru centrale electrice de termoficare ale Elcen din București (CET Vest, Sud, Progresu și Grozăvești) ard gaze de la Romgaz pentru a produce energia electrică și termică. Pe cea din urmă o livrează în sistemul de conducte ale Termoenergetica (fosta RADET), firmă a Primăriei, de unde ajunge în final, prin punctele termice, în caloriferele din apartamente și din clădirile administrative din oraș.

 

 

 

Cookies