București, pe locul 2 în topul orașelor sigure și ieftine. Care sunt orașele europene cu cea mai bună calitate a vieții

29 dec. 2020
147 Afișari
București, pe locul 2 în topul orașelor sigure și ieftine. Care sunt orașele europene cu cea mai bună calitate a vieții
Pe unele e posibil să le fi vizitat, dar v-ați gândit vreodată să vă mutați acolo? Iată topul orașelor europene cu cea mai bună calitate a vieții

Europa rămâne continentul cu cele mai frumoase orașe din lume, adevărate destinații de vis pentru orice turist. Metropolele se fac remarcate, în mod special, prin arhitectura uimitoare, peisajele de care se bucură și istoria lor străveche. Surprinzător, când vine vorba de calitatea vieții, topul orașelor nu include si destinațiile preferate ale turiștilor. Și mai surprinzăor, București ocupă locul 2 în top, fiind declarat o metropolă ieftină și sigură.

Studiul realizat de compania Essential Living a avut în vedere criterii precum calitatea aerului, poluarea, speranța de viață și cât de „verde” este fiecare oraș analizat. Potrivit Express, câteva nume surprinzătoare au reușit să se claseze în primele 10 orașe din punct de vedere al calității vieții.

Spre exemplu, primul oraș din topul celor de la Essential Living este Tallinn, capitala Estoniei fiind un model demn de urmat când vine vorba de combaterea poluării, costul nivelului de trai, dar și datorită siguranței cetățenilor. În ciuda poluării scăzute, Tallinn este unul dinte orașele cu cele mai puține spații verzi din Europa. Capitala Estoniei nu se poate lăuda cu un număr ridicat de locuri de joacă, zone împădurite sau lacuri. Potrivit celor de la Essential Living, acest lucru nu înseamnă neapărat că un oraș este condamnat să respire un aer viciat. Autoritățile pot găsi metode prin care să echivaleze lipsa spațiilor verzi. Spre exemplu, Tallinn este prima capitală europeană unde transportul în comun este gratuit pentru toți cetățenii.

Harta orașelor europene cu cea mai bună calitate a vieții
Topul celor de la Esssential Living nu include neapărat destinațiile de vis ale turiștilor
Captură de ecran

Bucureștiul, un oras sigur și ieftin, al doilea în topul celor de la Essential Living

Capitala României este printre primele când vine vorba de siguranța cetățenilor, atât numărul cât și gravitatea infracțiunilor fiind scăzute. De asemenea, costurile asociate nivelului de trai sunt mai mici decât ale altor capitale europene. Problema Bucureștiului ramâne poluarea, dar și lipsa spațiilor verzi, ocupând de abia poziția a 18-a în topul celor mai verzi orașe.

Locul al treilea în clasament îi revine capitalei Portugaliei, Lisabona. Interesant este faptul că, deși ocupă o poziție atât de ridicată în top, orașul s-a clasat ultimul în indexul poluării inclus în acest studiu.

Dublin ocupă poziția a patra în acest top, capitala Irlandei fiind urmată imediat de Praga.

Reykjavik din Islanda, Paris din Franța, Londra din Anglia, Helsinki din Finlanda și Zürich din Elveția completează ultimele cinci poziții ale acestui top.

Parisul, cel mai verde oraș european

Metropola franceză a reușit să obțină cel mai mare scor – 40 de puncte din cele 60 posibile, astfel clasându-se pe prima poziție în topul celor de la Essential Living.

Parisul se poate lăuda cu un număr ridicat de parcuri, grădini, locuri de joacă, precum și cu multe lacuri și iazuri. Mai mult, în fiecare duminică, centrul orașului devine zonă de promenadă, accesul mașinilor fiind strict interzis.

Al doilea cel mai verde oraș este Amsterdam, deloc surprinzător când te gândești la sistemul de transport în comun și la pasiunea olandezilor pentru mersul pe bicicletă. Abundența parcurilor și a locurilor de joacă, dar și eforturile pentru un viitor cât mai ecologic sunt argumente puternice pentru poziția Amsterdamului în acest top.

Bucureștiul se clasează pe poziția a 18-a în clasamentul orașelor verzi, cu un scor bun când vine vorba de parcuri, grădini publice și lacuri. Problemele sunt înregistrate la numărul locurilor de joacă, lipsa spațiilor împădurite și lipsa zonelor naturale protejate de autorități.

Topul orașelor cu cea mai bună calitate a vieții din Europa

  1. Tallinn
  2. București
  3. Lisabona
  4. Dublin
  5. Praga
  6. Reykjavik
  7. Paris
  8. Londra
  9. Helsinki
  10. Zürich
Cookies