Bucureşti, oraşul mall: Se pregăteşte al 34-lea centru comercial din Capitală

de:
13 dec. 2010
3 Afișari
Bucureşti, oraşul mall: Se pregăteşte al 34-lea centru comercial din Capitală

Terenul pe care se va dezvolta complexul Kaufland, avizat miercuri de Comisia tehnică de urbanism de pe lângă Primăria Capitalei, informează Hotnews, are circa 7 hectare. Mall-ul va avea două etaje, parter şi 3 nivele de parcare subterană.

Fosta fabrica Electoaparataj va fi transformata intr-un mall, un Kaufland si o parcare de 6 etaje. Proiectul a fost avizat miercuri de Comisia Tehnica de urbanism de pe langa Primaria Capitalei. In Bucuresti mai sunt inca 33 de mall-uri si centre comerciale. Vezi in articol harta centrelor comerciale din Bucuresti, dar si opinia specialistilor despre impactul lor asupra orasului si o comparatie cu strategia de dezvoltare comerciala a Vienei.

În ultimii 2 ani, Primăria Generală a avizat încă patru mall-uri. Acestea sunt Dâmboviţa Center, care va lua locul Casei Radio, Colloseum Mall, cel mai mare din Bucureşti, care va fi ridicat pe Șoseaua Chitilei, Mall-ul din spatele Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei şi un altul pe Șoseaua Colentina, la ieşirea spre DN E 85.

„În Capitală sunt prea multe mall-uri, iar unele sunt foarte aproape de centru, ceea ce nu este bine. La noi încă nu s-a conştientizat încă faptul că mall-urile omoară comerţul stradal”, spune Mario Kuibus, un arhitect român care a proiectat timp de 10 ani la Viena. Kuibus face o paralelă între capitala României şi cea a Austriei din punct de vedere urbanistic şi subliniază că în Viena, amplasarea mall-urilor e permisă doar departe de centru, în afara inelului urban median, în timp ce principala arteră comercială, Mariahilfer Strasse, a devenit, graţie politicilor de urbanism, un soi de mall în aer liber care încurajează comerţul stradal şi magazinele mici, pe care nu trebuie să le vizitei cu maşina.

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, spune că piaţa dictează numărul de mall-uri care se construiesc în Bucureşti. El recunoaşte că mall-ul omoară comerţul din zonele istorice, dar spune că nu există un cadru legal care să permită interzicerea ridicării de mall-uri.

Sorin Gabrea, preşedintele Comisiei de Urbanism subliniază funcţia de coeziune socială a mall-ului, în condiţiile în care componenta de divertisment o depăşeşte ca importanţă pe cea de shopping. Fiindcă la mall totul se întâmplă înăuntru, investitorii ignoră aspectul exterior şi toate arată ca nişte cutii. Lupta este să îi obligăm să le facă mai bine, să aibă spaţii publice şi la exterior. În rest, mall-urile oferă foarte multe avantaje oraşului, mai ales cele construite pe locul fostelor industrii, în cartierele dormitor. Este un loc civilizat şi supravegheat unde oamenii se pot duce, se reduce mobilitatea pentru că nu mai traversează oraşul ca să ajungă într-un loc unde îşi pot petrece timpul liber, ci rămân aproape de casă”, a precizat Gabrea pentru Hotnews.

Cookies