București, orașul lui “Atenție, cade tencuiala”. Mic îndreptar avocățesc pentru omul potrivit aflat la locul nepotrivit; atenție, Doamne ferește!

04 aug. 2022
586 Afișari
București, orașul lui “Atenție, cade tencuiala”. Mic îndreptar avocățesc pentru omul potrivit aflat la locul nepotrivit; atenție, Doamne ferește!
București, orașul lui “Atenție, cade tencuiala”. Mic îndreptar avocățesc pentru omul potrivit aflat în locul nepotrivit; Atenție, Doamne ferește! Foto credit Cosmin Pojoranu.

Atenție, cade tencuiala; Atenție, cade travertinul; Atenție cad cuie, cad pietre, cade copacul, cade blocul”, sunt numai câteva dintre afișele-avertisment colecționate de pagina de facebook “Atenție, cade tencuiala”. Fenomenul iminentei căderi este prezent peste tot în Micul Paris, iar noi nu trebuie decât să urmăm “semnele” și să fim atenți la ele. Suntem pe cont propriu. In ziua de 1 august, 2022, o bucată de beton a căzut între mesele unei terase de pe Calea Victoriei; întâmplarea s-a dat la Știri. Când a fost Vântoasa cea mare în București în martie 2022 – dacă vă mai amintiți- un copil a fost lovit în cap de o bucată de tencuială și a ajuns să fie operat la Spitalul “Grigore Alexandrescu”. Mai jos, mai în glumă, dar în serios, cronica unor căderi anunțate de Legea lui Newton și de starea tristă în care se află clădirile de patrimoniu din București. Avocații ne spun cine ar trebui să răspundă în fața legii, atunci când legea gravitației universale își urmează cursul ei de lege.

afis, atentie, cade, tencuiala
Foto credit Octav Gane, via pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”.

Fenomenul “Atenție, cade tencuiala!” este mai veridic decât Apocalipsa, Sfârșitul lumii, despre care au scris Sfinții Pârinți Apostoli acum aproape 2000 de ani. “Cade tencuiala” face parte din viața noastră, din prezent, Apocalipsa e departe.

atentie, cade, blocul, afis
Foto credit: Ioana Fotache, pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”.
atentie, cade, tencuiala, afis
Bucuresti, Biblioteca Academiei. Foto credit pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”, Caterina Preda.
afis, atentie, cade tencuiala
Foto credit: Cristina Paiusan Nuica, pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”.

Zilele negre în care tencuiala chiar a căzut în București și nimeni nu a fost tras la răspundere

FAPTELE VORBESC: 1 august, 2022. “Mi-a picat în față o bucată de tencuială. Bucureștenii stau la terase sub clădiri vechi de 130 de ani. Pericolul la care se expun”. Bucata de beton s-a prăbușit chiar între mesele unei terase de pe Calea Victoriei, patronii restaurantelor au ajuns să se teamă pentru siguranța clienților. Sursa, Observator. Iulie, 2021. Un copil a fost rănit după ce o bucată din tencuiala unui bloc a căzut peste el. Incidentul a avut loc pe Șoseaua Alexandriei, în sectorul 5, sursa Știrile Digi24.

atentie,cade, tencuiala, afis
Foto credit : Caterina Preda, Pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”.
Foto credit Pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”. Foto credit: Cristian Preda.

Marele Vânt din București: 14 situații de tencuială căzută de pe fațadele clădirilor, elemente ornamentale desprinse

22 martie, 2022, București, când a fost vântoasa cea mare. “Copil lovit de bucăți de tencuială căzute de pe o clădire din București, pe strada Nicolae Beldiceanu. 42 de intervenții ale pompierilor din cauza vântului puternic din capitală. Au fost 42 de situații generate de vreme, precum copaci căzuți pe mașini și carosabil. Un băiat de 13 ani a fost rănit de bucăți de elemente de construcție. “Băiatul în vârstă de 13 ani are traumatism cranio-cerebral și fractură parieto-occipitala. Este conștient, cooperant. Se va intra în operație în următoarele minute”, a precizat pentru Agerpres Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu. 14 situații de tencuială căzută de pe fațadele clădirilor, elemente ornamentale desprinse de la balcoanele clădirilor, panouri publicitare desprinse, sursa ISU.

Foto credit: Dana Cătălina Drăgoiu. Pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”.
Fenomenul “Atenție, cade tencuiala” are pagină de facebook; bucureștenii postează afișele care anunță dezastrul, mai în glumă, dar în serios

Pagina de facebook “Atenție, cade tencuiala!” administrată de Cosmin Pojoranu, este un fel de fan club dedicat afișelor care există peste tot în București. Cosmin Pojoranu: “ Dacă iei orașul la pas, sigur ai văzut SEMNELE (de)căderii. Cad țurțuri (dacă avem iarnă), cade tencuiala. Bucureștiul îți șoptește pe la colțuri și că acel privește cerul ar putea să fie egal și cu un soi de ai grijă, uită-te în sus să nu-ți cadă ceva în cap. Mă fascinează modalitatea de a comunica prin aceste afișe, de la felul în care sunt design-uite, ortografiate sau lipite (am văzut unele foarte classy).”

Foto credit : Raluca Paraschiv, Pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”.
Avocatul la nevoie se cunoaște:” Persoana răspunzătoare este exclusiv proprietarul edificiului”

Mihaela Nevoie, avocat: “Răspunderea pentru ruină edificiului este reglementată de articolul 1002 Cod Civil. Prin edificiu se înțelege orice construcție realizată de om prin asamblarea trainică a unor materiale care, prin încorporarea lor în sau la sol ori altă construcție, devine în mod durabil un imobil prin natura să. Este indiferent dacă acea construcție depășește sau nu nivelul solului. Persoana răspunzătoare este exclusiv proprietarul edificiului. El răspunde chiar și atunci când edificiul se află în stăpânirea unei alte persoane, pe temeiul unui drept real sau de creanță (uzufruct, abitație, locațiune, etc), dar și atunci când edificiul se află în stăpânirea unui posesor care încă nu poate invoca uzucapiunea. Condițiile răspunderii sunt următoarele: prejudiciul, ruina edificiciului, care trebuie să fie determinată de lipsa de întreținere sau de un viciu de construcție; prin ruina edificiului se înțelege darâmarea, surparea, dezagregarea sau desprinderea și căderea unor elemente”.

Foto credit Scc.comics. Pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”.

Mihaela Nevoie, avocat: “Proprietarul edificiului este obligat să repare prejudiciul cauzat victimei. Dacă ruina se datorează culpei altei persoane, după plata despăgubirilor, proprietarul le poate recupera printr-o acțiune în regres îndreptată împotriva: uzufructuarului, antreprenorului, vânzătorului, etc”.

Foto credit : Mihai Ietam, Pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”. Anunț pentru turistii străini.

În rest, să fim feriți de pălitura stucaturii Micului Paris și să nu avem niciodată nevoie de avocați, ci doar de plimbări de vară deloc senzaționale prin orașul lui Bucur, numit și Hilariopolis de călătorii străini.

Foto credit : Ioana Fotache, Pagina de facebook „Atenție, cade tencuiala”.

 

Cookies