București în pandemie. De la ciumă la COVID | Episodul 2 este despre „Pacienții Zero”

27 nov. 2020
88 Afișari
București în pandemie. De la ciumă la COVID | Episodul 2 este despre
București în pandemie: de la ciumă la COVID. Episodul II

Orice epidemie începe cu un om. La fel și pandemiile. Un om, primul care ia virusul într-o comunitate sau în lume. În București, acum e clar. Cunoaștem “pacientul zero” și la ciumă, și la COVID.

Cu ciuma a venit la București un slujbaș de-al lui Caragea

„Între timp sosi și principele Caragea la Plătărești, unde făcu câteva zile de carantină, dar oamenii săi de serviciu și anume cămărașul Scanavi, al cărui fiu murise de ciumă, intrase în București, împreună cu carnibaciul sau blănarul princepului, aducând cu sine blănăria domnească, fără să o fi dezinfectat mai întâi prin fumigație și clor. În condițiunile acestea, răspândirea epidemiei în capitală fusese mult înlesnită,, ( I. Felix,, Ciumă și prevențiunea ei,, în Analele Academiei Române, seria 2, tom 19.).

Așa se face că, în memoria populară, ciuma a devenit a lui Caragea, că doar cămărașul lui a adus-o ascunsă în blănuri netratate cu Igienol și cu touch antibacterial, unde mai pui că acest cămăraș (slujitor al cămării, slujbaș la odăile domnitorului, în special la camera de dormit) 

„Pacienții Zero” și relația lor cu carantina

Scanavi n-a stat în carantină. Practic, nu i-a păsat de restul lumii. 220 de ani mai târziu, când a ajuns Corona la București, am dat și noi vina pe un polițist, fost milițian, fost comandant adjunct al Poliției Capitalei, angajat al ADP sector 5, care, chipurile, s-a dus să vadă mormântul Mântuitorului la Jerusalim, împreună cu amanta. 

După ce s-a întors acasă cu avionul, s-a dus la serviciu că să împartă mărțișoare doamnelor și s-a distrat apoi la o petrecere. Evident că noul coronavirus nu alege, așa că fiul fostului polițist, angajat SRI și nora acestuia, gravidă, au fost diagnosticați cu covid. Până la urmă, dosarul fostului angajat al MAI, acuzat că a mințit în legătură cu plecarea în Israel, a fost clasat, deși minciuna lui a dus la închiderea Spitalului Gerota. Procurorii nu au putut stabili dacă fostul milițian a fost sursa focarului. Dumnezeu cu milă! Cât despre cămărașul Scanavi și blănarul lui Vodă, nu știm cum și când au murit, dar, am o bănuiala deși cronicarul nu spune.

(Va urma)

În primul episod, pe care îl găsești AICI, am vorbit despre corupție, hoție și bogăție în pandemie. Și în vremea ciumei lui Caragea, și în pandemia de coronavirus.

Cookies