București în pandemie. De la ciumă la COVID | Ep. 3: Virusul ciumei a venit cu puricele. Coronavirusul a venit cu avionul

01 dec. 2020
391 Afișari
București în pandemie. De la ciumă la COVID | Ep. 3: Virusul ciumei a venit cu puricele. Coronavirusul a venit cu avionul

Ioan Vodă Caragea n-a avut avion, așa că a venit la noi cu ce-a putut: cu un mega convoi oriental. Avea 58 de ani când a descălecat la București cu blănurile pline de pesta ucigașă, cu purici cu tot. Că, se știe, agentul infecțios care cauzează această boală este bacteria Yersina Pestis care se găsește de obicei la animalele mici și la puricii din blana acestora. Bacteria se transmite prin ciupitură de purici, boală neagră a mizeriei supreme.

Caragea a venit cu alai mare, în sunetele clopotelor, trâmbițelor, tobelor.  A descălecat la Podul Beilicului (astăzi Calea Șerban Vodă) și s-a dus direct la Curtea Veche, la biserică, după obiceiul pământului, să fie miruit (vrednic este, desigur!) A venit să facă bani, că doar îi dăduse Sultanului 8000 de pungi de galbeni că să fie înscăunat domn pentru trei ani. Până la urmă, a rămas pe scaunul domnesc șase ani, și a scos de cinci ori mai mult decât a investit. La cinci ani după ce ciuma s-a domolit, a fugit din țară să-și trăiască liniștit bătrânețea în Peninsula Italică.

Virusul ciumei a venit cu puricele. Coronavirusul a venit cu avionul

„Un om lovit de ciumă era un om mort”

„Sosirea acestui domn în București a fost semnalul a mari calamități pentru țară! Chiar în noaptea instalării sale, palatul domnesc de la Mihai Vodă a ars până la temelie și Curtea Domnească a devenit Curtea Arsă până în ziua de astăzi, iar a două zi, la 13 decemvrie, s-a ivit ciumă între oamenii curții veniți cu Vodă de la Țarigrad. A fost în multe rânduri ciumă în țară, dar analele României nu pomenesc de o boală mai grozavă decât CIUMA LUI CARAGEA! Niciodată acest flagel n-a făcut atâtea victime! Au murit până la 300 de oameni pe zi, iar în toată țara numărul a fost mai mare de 90.000. Contagiunea era așa de primejdioasă, încât cel mai mic contact cu o casă molipsită ducea moartea într-o familie întreagă și violența era așa de mare, încât un om lovit de ciumă era un om mort”. ( Din vremea lui Caragea, Scrisoarea lui Ion Ghica către Vasile Alecsandri)

(VA URMA)

„București în pandemie. De la ciumă la COVID”:

  • În episodul 1, care este AICI, am scris despre am vorbit despre corupție, hoție și bogăție în pandemie. Și în vremea ciumei lui Caragea, și în pandemia de coronavirus.
  • În episodul 2, pe care îl găsești AICI, am vorbit despre „Pacientul Zero” de atunci și de acum.
Cookies