Bucureștiul nu este deloc un oraș prietenos cu locuitorii săi atipici. Pentru nevăzători ori pentru persoanele în scaun cu rotile, spre exemplu, să ajungă din punctul A în punctul B al Capitalei poate fi o călătorie atât de plină de pericole încât mai bine nu mai ies din casă. Ceea ce, din nefericire, se și întâmplă cu majoritatea persoanelor cu diziabilități.
Fostul rugbist George Baltă, care este paralizat de 15 ani, de când şi-a rupt coloana pe terenul de joc, povestește pe pagina sa de Facebook cum a încercat să ajungă din inima Bucureștiului până la el acasă cu mijloacele de transport în comun. O aventură incredibilă, mărturisește el:
Am făcut ieri un exercițiu. Am încercat să plec din piața Victoriei spre casă, în zona Pantelimon cu transportul public Știu, sunt un nebun care încearcă să golească un ocean cu o cană.
Mai întâi, a vrut să urce într-un tramvai:
Primul transport pe care l-am încercat a fost tramvaiul, domnul vatman nici măcar nu a sinchisit să coboare, să-mi dea un sfat, mi-a spus că pe linia aia nu există tramvai adaptat. Am încercat să traversez jumătate de piață să ajung la un autobuz, fără ajutor să urc bordurile nu aș fi reușit, decât dacă aș fi luat-o printre mașini Am ajuns în stație și primul șofer de autobuz a avut aceeași atitudine, nu a coborât. L-am așteptat pe următorul și de data asta șoferul a tras autobuzul aproape de trotuar astfel încât rampa să pice pe trotuar că să pot urca ușor, chiar m-a și ajutat. Mulțumesc, domnule!”
După ce a străbătut parte din drum cu autobuzul, George a vrut să ia metroul:
Am încercat și metroul. După ce am coborât, am ajuns în fața unui elevator cu centrul de comandă pus d-an p₩l€@, foarte sus ca să-l pot acționa. A venit un domn de la pază care mi-a explicat cum funcționează și care mi-a spus că el nu are voie să mă ajute Zic ok, dar știți cumva dacă pot ajunge în Pantelimon? Mi-a răspuns că stația de acolo nu are lift. MINUNAT
În final, George Baltă atrage atenția că că rampele, bordurile, lifturile nu sunt extraordinar de necasare și de utile doar pentru persoanele cu dizabilități:
Toate acestea sunt de mare ajutor și mamelor cu copii mici și bătrânilor, celor care au o dificultate de deplasare temporară.
Postarea integrală a lui George:
Oficial, în București sunt zeci de mii de persoane cu diverse dizabilități, dar în realitate numărul lor este mult mai mare. Iar grija pentru acești locuitori ai orașului se vede și din puținătatea datelor. Pentru că nici o centralizare actualizată a acestor oameni și a nevoilor lor nu există în Capitală.
Îți recomandăm să citești și: