București a urcat 14 poziții în clasamentul orașelor cu cel mai scump nivel de trai

22 iun. 2021
117 Afișari
București a urcat 14 poziții în clasamentul orașelor cu cel mai scump nivel de trai

Traiul la București nu e ieftin, și nu se ieftinește prea curând! Capitala a urcat 14 locuri în clasamentul celor mai scumpe orașe din lume realizat în fiecare an de compania americană Mercer.

București a urcat nu mai puțin de 14 locuri în clasamentul celor mai scumpe orașe din lume din punct de vedere al nivelului de trai, ajungând pe locul 160. Topul realizat în fiecare an de compania Mercer monitorizează cele mai scumpe 209 orașe de pe Glob, Capitala țării fiind singurul oraș din România care este inclus în raportul anual. În alcătuirea topului, Mercer ține cont în mod special de costurile de locuințe, transport, mâncare și divertisment, potrivit newsbucurești.ro.

București este devansat în zonă doar de Kiev, la categoria costului nivelului de trai

Capitala țării noastre depășește în clasament toate orașele din țările vecine, cu excepția capitalei Ucrainei, Kiev. Astfel, Budapesta (Ungaria) ocupă poziția 162 în top, Sofia (Bulgaria) ocupă locul 165, iar Belgrad (Serbia) ocupă poziția 163. Între timp, Kievul se află pe poziția 149, însă se află într-un puternic trend de ieftinire al nivelului de trai, înrergistrând o „cădere” de nu mai puțin de 43 de locuri, fiind clasată pe 106 în topul realizat de Mercer anul trecut.

Care este cel mai scump oraș din lume potrivit acestui studiu

Orașul Ashgabat din Turkmenistan se poate lăuda cu titlul de cel mai scump din lume, potrivit sondajului Mercer- Cost of Living, realizat în 2021.

Capitala Turkmenistanului, care a ocupat locul doi pe lista de anul trecut, ocupă această poziție din cauze total diferite față de restul țărilor din top 10, care este cuprins, în general, de centre de afaceri precum Hong Kong (cel mai scump oraș din anul trecut și al doilea cel mai scump din acest an), Tokyo (locul 4 în 2021), Zurich (locul cinci în 2021) și Singapore (locul șapte în 2021). Potrivit Mercer, motivul principal pentru care costul vieții în Ashgabat a crescut în ultimii ani este criza financiară din Turkmenistan, care a dus la o criză a alimentelor și la hiperinflație.

Cea mai mare schimbare în top e reprezentată de ascensiunea Beirutului, care a urcat de pe poziția a 45-a până pe locul 3. Această creștere neașteptată a costului de trai din capitala Libanului este cauzată de criza economică din Liban, de pandemia de COVID-19, dar și de puternica explozie ce a avut loc anul trecut în Portul Beirut.

Iată, topul celor 10 cele mai scumpe orașe din lume în acest an, potrivit Mercer.

1. Ashgabat (Turkmenistan)
2. Hong Kong (China)
3. Beirut (Liban)
4. Tokyo (Japonia)
5. Zurich (Elveția)
6. Shanghai (China)
7. Singapore
8. Geneva (Elveția)
9. Beijing (China)
10. Berna (Elveția)

Cookies