Bucureștenii vor ca magnoliile să le prindă rădăcini și în ghivece nu doar în inimi. Sfaturi de la comunitatea ce le îndrăgește

susținut de
16 apr. 2025
5131 afișări
Bucureștenii vor ca magnoliile să le prindă rădăcini și în ghivece nu doar în inimi. Sfaturi de la comunitatea ce le îndrăgește
Bucureștenii vor ca magnoliile să le prindă rădăcini și în ghivece nu doar în inimi. Sfaturi de la comunitatea ce le îndrăgește / Sursa foto: Muzeul Municipal București

Într-o zi porți paltonul, a doua zi cauți ochelarii de soare. Dimineața îți îngheață degetele pe paharul de cafea, iar după-amiaza te întrebi dacă nu cumva e iulie. Vremea din București pare că joacă un joc de-a baba oarba cu termometrul, iar noi o urmăm, puțin derutați, puțin amuzați, mereu cu o umbrelă rătăcită în geantă. Nu mai știm de la o zi la alta cum va fi vremea în București, dar știm că e vremea magnoliilor.

Ele n-au nevoie de prognoze. Nu le pasă dacă plouă, dacă bate vântul sau dacă, pe nepusă masă, cade un fulg stingher de zăpadă. Își urmează calendarul lor tăcut, înflorind spectaculos fix atunci când orașul pare mai puțin sigur pe el. Într-un București indecis, ele sunt sigure. Sigure pe frumusețea lor.

Iar bucureștenii vor să le aibă cât mai aproape, ba chiar să le planteze la ei în curte.

Bucureștenii vor ca magnoliile să le prindă rădăcini și în ghivece nu doar în inimi

De câteva săptămâni, Bucureștiul a înflorit la propriu. Festivalul Magnoliilor a transformat străzile orașului într-un spectacol de culoare și delicatețe, iar mirosul florilor de magnolie plutește lin peste parcuri, grădini și chiar trotuare. Nu e de mirare că tot mai mulți bucureșteni își doresc o magnolie în fața blocului, în curte sau măcar în ghiveci, la balcon.

Poate cel mai frumos lucru legat de magnolii este că reușesc, pentru câteva săptămâni pe an, să schimbe felul în care privim orașul. Ne încetinesc pasul, ne fac să ridicăm privirea din telefon și să zâmbim.

Ne adună, atât în online, cât și offline, în jurul unui spectacol pe care natura îl oferă cu generozitate.

Festivalul Magnoliilor nu are scenă, bilete sau lumini. Are doar frumusețe. Iar asta e mai mult decât suficient.

Sfaturi de la comunitatea ce îndrăgește magnoliile

Pe grupurile de grădinărit, întrebările au început să înmugurească, iar răspunsurile au crescut ca lăstarii – unele timide, altele pline de speranță. Pentru că, deși magnolia pare venită dintr-o poveste, nu se lasă ușor convinsă să prindă rădăcini noi într-un colț de balcon sau într-un ghiveci de curte.

Pe grupul de Facebook, Grădinărim cu spor, a fost lansată întrebarea: Am o crenguță de magnolie, oare se prinde dacă o pun în pământ?

Comunitatea iubitoare de magnolii, formată din bucureșteni și nu numai, a sărit în ajutor și a oferit câteva sfaturi:

  • „Și eu am încercat, dar fără rezultat. Dacă încercați, puneți cu ceva pentru înrădăcinat, așa mi-a zis cineva că a reușit să prindă. Altfel, nu cred că merge”, a spus P.E.M.
  • „Se va prinde, pământul să fie umed mereu”, a spus S.V.
  • „Nu. Eu am pierdut și pomișorul, pentru că a săpat câinele la rădăcină”, a spus C.S.
  • „Nu cred că se prinde! Ea abia se prinde cu rădăcina din ghiveci! Eu am cumpărat-o de acum o lună și n-am pus-o în curte, pentru că a fost prea frig!”, a spus M.D.
  • „Cum prindeți via, așa se prinde și magnolia! Noroc!”, a spus I.D.
  • „Cumpărați pământ bun de la agro și pământ de înrădăcinare. Puneți într-o sticlă de 5 litri, găuriți din loc în loc fundul sticlei. La magazinul de semințe este Radistim 2 – un plic la 10 litri de apă. Acum puneți butașul în puțin praf de Radistim și băgați-l în pământ. Udați din când în când cu apă cu Radistim… până în toamnă ar trebui să facă rădăcini. Peste iarnă îl puneți undeva în beci, și abia în primăvară îl plantați în loc definitiv”, a spus O.R.
  • „Se poate înmulți prin butășire. Aplecați o creangă în pământ, iar în anul viitor ați făcut un pui. Poate chiar și mai devreme. Atenție la sol, că e cam pretențioasă”, a spus M.R.M.

 

Magnolia nu e doar o floare, e o promisiune. Că frumusețea se întoarce, că primăvara își face mereu drum, și că uneori, o creangă fragilă poate deveni o poveste de ținut minte.

Te-ar mai putea interesa:

Ateliere de Paște pentru copii, la Primăria Sectorului 1, până joi. Cei mici pot învăța să încondeieze ouă, să picteze icoane sau să confecționeze obiecte

Cookies