Bucureştenii vor apartamente mai ieftine de 60.000 de euro

de:
29 feb. 2012
0 Afișari
Bucureştenii vor apartamente mai ieftine de 60.000 de euro

Peste jumătate dintre bucureşteni sunt dispuşi să plătească până la 60.000 euro pentru un apartament. Preţul are un rol esenţial în achiziţia unei locuinţe, astfel că, mulţi dintre locuitorii Capitalei preferă să renunţe la confortul zonei pentru a se încadra într-un anumit buget.

Dacă înainte de începerea crizei, preţul avea o pondere de 10% în decizia de achiziţie a unei locuinte, acum, tariful locuinţei cântăreşte circa 27% în decizia de cumpărare a unui apartament. În 2008, pentru 45% dintre bucureşteni zona avea un rol principal. Acum, însă, doar 33% dintre locuitorii Capitalei se mai gândesc la zona imobilului atunci când fac o asemenea achiziţie, potrivit unei analize întocmite de portalul imobiliar Imopedia.ro. Apropierea faţă de o staţie de metrou a crescut în preferinţele utilizatorilor, însă nu simţitor, întrucât s-a înregistrat o creştere cu 2 procente, până la 5%, faţă de perioada de dinaintea crizei.

“Bucureştenii se uită în general spre apartamente situate în zonele bune ale Capitalei. 48% dintre vizitatori şi-au manifestat interesul spre cartierele centrale şi ultracentrale, procent în scadere cu 17% faţă de anul 2008. Se uită la astfel de apartamente, dar atenţie, asta nu înseamnă că îşi permit să cumpere în aceste zone. Spun acest lucru deoarece o analiză a bugetelor disponibile arată că 58% dintre bucureşteni vor apartamente care nu depăşesc 60.000 euro”, a declarat, miercuri, Răzvan Muntean, director general Imopedia.ro, la cea de-a doua ediţie a evenimentului ”Real Estate Club – Ideile care contează”.

Pe lângă cei 48% dintre bucureştenii care vor apartamente în zone centrale, ultracentrale şi în sectorul rezidenţial – lux, 5% vor să cumpere locuinţe în Ilfov, 9% se îndreaptă către zona de Nord, 12% vizează un imobil în zona de Est, în timp ce peste un sfert dintre bucureşteni, respectiv 26%, vor, în egală măsură, să se mute în zona de Vest sau în cartierele din Sudul Capitalei.

Zonele cu cele mai multe apartamente pentru Prima Casă

Persoanele interesate de achiziţia unei locuinţe prin programul Prima Casă vor găsi cele mai multe oferte în cartiere precum Rahova, Giurgiului, Viilor, Piaţa Sudului sau Gara de Nord. În aceste zone, cele mai multe apartamente scoase la vânzare au preţuri cuprinse între 40.000 şi 60.000 euro.

Circa 25% dintre vizitatorii portalului care îşi caută apartamente în Bucureşti s-au uitat la proprietăţi care se vând cu 60.000 – 80.000 euro. Apartamentele care se încadrează în acest interval de preţ sunt Apărătorii Patriei, Tineretului, Ghencea, Drumul Taberei şi Sebastian.

Imobilele situate în zonele Panduri, Naţiunile Unite, Văcăreşti, Titulescu şi Muncii, îi atrag doar pe 9% dintre utilizatorii portalului Imopedia.ro din cauza preţurilor, de 80.000 – 120.000 de euro. Cele mai multe imobile din acest interval de preţ sunt, în general, apartamente cu suprafeţe mari, care au locuri de parcare sau sunt mai noi.

Cum locuinţele din Nordul Capitalei, dar şi din zone ultracentrale precum Piaţa Unirii, Aviatorilor, Primăverii şi Dorobanţi au preţuri de peste 120.000 euro, aceste imobile nu sunt căutate prea des de vizitatorii site-ului.

Statisticile Imopedia.ro mai arată că locuinţele cu două şi trei camere sunt cele mai căutate. 41% dintre căutările online de apartamente se îndreaptă spre locuinţele cu două camere, iar 37% dintre bucureşteni sunt interesaţi de locuinţele cu trei camere. Garsonierele şi apartamentele cu patru camere au fost solicitate de 10% şi, respectiv, 11% dintre utilizatorii portalului imobiliar.

„În ultimele trei luni, perioada analizată de noi, cele mai atractive locuinţe au fost cele cu preţuri cuprinse între 40.000 şi 60.000 euro, 31% dintre vizitatori manifestandu-şi interesul pentru astfel de apartamente. Alţi 27% au ales imobile cu preţuri cuprinse între 20.000 şi 40.000 euro, urmaţi la o diferenţă de doar două procente de cei care au ales apartamentele cu preţuri ce variază între 60.000 şi 80.000 euro. Doar 9% dintre căutări s-au concentrat pe costuri între 80.000 şi 120.000 euro, imobilele cu preţ mai mare de 120.000 de euro fiind dorite de numai 8% dintre bucureşteni”, a mai spus Muntean.

Interesul pentru suprafaţa apartamentului are variaţii moderate, căci 35% dintre internauţi caută imobile cu suprafaţa cuprinsă între 60 şi 80 mp, în timp ce 33% dintre căutări sunt concentrate pe locuinţe cu suprafaţă între 30 şi 60 mp. Apropiat valoric se situează şi procentul căutărilor de apartamente mai mari de 120 mp, stabilit la 26%.

Cookies