Bucureștenii sunt invitați la „IEsc”, un festival urban dedicat IEI, organizat în weekend, în inima Capitalei. Evenimentul are loc la CREART – Grădina cu Filme

22 iun. 2023
2584 Afișari
Bucureștenii sunt invitați la „IEsc”, un festival urban dedicat IEI, organizat în weekend, în inima Capitalei. Evenimentul are loc la CREART - Grădina cu Filme
Bucureștenii sunt invitați la „IEsc”, un festival urban dedicat IEI, organizat în weekend, în inima Capitalei. Evenimentul are loc la CREART - Grădina cu Filme. Sursa imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

În acest weekend, la CREART, în inima Capitalei, are loc „IEsc”, un festival urban dedicat IEI. Evenimentul cuprinde o expoziție de ii și costume populare, fotografii istorice, proiecții și ateliere creative pentru cei mici, o șezătoare autentică urbană și parada modei (reinterpretarea iei în estetica streetwear). Intrarea este liberă.

„IEsc”, un festival urban dedicat IEI, organizat în weekend, în București

La data de 24 iunie se celebrează Ziua Iei, iar Bucureștiul devine gazdă pentru „IEsc”. Evenimentul se desfășoară în acest weekend, în perioada 23-25 iunie 2023, în Piața Alexandru Lahovari nr. 7, la CREART – Grădina cu Filme.

Festivalul urban dedicat iei debutează cu o expoziție de patrimoniu etnografic, „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, marca Art Safari, ce are în prim plan ia românească, inspirația și simbolurile sale.

Vineri, de la ora 18:00, va începe vernisajul expoziției și va fi urmat de o prezentare de modă care își propune reinterpretarea IEI în estetica streetwear și de proiecția unui scurtmetraj documentar realizat de Ministerul Culturii. În cadrul prezentării de modă, publicul va putea admira colecțiile „Endless Dress” și „Romanian Dress” semnate de Alina Gurguța.

Pentru a sărbători atât Ziua Sânzienelor, cât și Ziua Iei, figura feminină a ansamblului statuii lui Alexandru Lahovary (1901) de Antonin Mercier va fi împodobită în cadrul festivalului. Aceasta va purta mânecile iei cu altiță, iar pe cap, o coroniță din flori de sânziene, transmite Primăria Capitalei.

Activitățile programate pentru sâmbătă și duminică

Sâmbătă, de la ora 20:00, va avea loc și o șezătoare autentică în centrul Bucureștiului. Obiceiul strămoșesc își recapătă treptat valoarea de odinioară, iar femeile și bărbații sunt invitați să se întâlnească să țeasă manual pânza de casă și să coasă cămăși tradiționale.

Mariana și Gheorghiță Neacșu, cei care vor susține șezătoarea, au început să deslușească misterele pânzei de casă în urma cu 9 ani, iar de atunci războiul de țesut al bunicilor a renăscut în atelierul lor și a dat viață la mii de metri de pânză de bumbac, cânepă și in. Ani mai târziu, sute de cămăși tradiționale au fost cusute pe pânza lor, în toate colțurile lumii, la sate și la orașe, în țară și peste hotare.

Sâmbătă și duminică (24-25 iunie), bucureștenii sunt invitați să participe la tururi ghidate în expoziție, workshopuri despre „Meșteșugul artelor textile în decorarea IEI” (dedicate publicului peste 16 ani), ateliere creative pentru copii (6-12 ani) inspirate din simbolurile reprezentative pentru IE, prezentări de modă, proiecții documentare.

Atelierul creativ pentru copii, inspirat din simbolurile iei românești, este o ocazie pentru cei mici de a explora și de a se conecta cu tradițiile și cultura românească. Copiii vor colabora cu două artiste tinere pentru a crea propriile lor opere de artă bazate pe noile lor cunoștințe despre frumusețea și ingeniozitatea iei românești, dezvoltându-și abilitățile artistice și creativitatea, transmite PMB.

Totodată, pe tot parcursul festivalului IEsc, la Galeria CREART din Piața Alexandru Lahovari nr. 7 poate fi vizitată expoziția personală „Două într-una. O poveste…” a artistului, scenografului și arhitectului Octavian Neculai. Organizată de Primăria Capitalei, prin CREART și având-o curatoare pe Ana Daniela Sultana, instalația scenografică are ca punct de plecare „Noaptea de Sânziene” a lui Mircea Eliade.

Bine de știut: intrarea este liberă.

La finalul anului trecut, Ziua IEI a fost introdusă în Patrimoniul UNESCO.

Programul complet al evenimentului, AICI.

FOTO: PMB
FOTO: PMB
Cookies