Bucureștenii sunt invitați în weekend la Festivalul Internațional de Folclor ediția XIV. Evenimentul are loc pe Kiseleff, iar intrarea este liberă

12 iun. 2023
2749 Afișari
Bucureștenii sunt invitați în weekend la Festivalul Internațional de Folclor ediția XIV. Evenimentul are loc pe Kiseleff, iar intrarea este liberă
Bucureștenii sunt invitați în weekend la Festivalul Internațional de Folclor ediția XIV. Evenimentul are loc pe Kiseleff, iar intrarea este liberă. Sursa foto: Facebook/ Festivalul Internațional de Folclor "Muzici și Tradiții în București"

Festivalul Internațional de Folclor este unicul eveniment de acest gen din Capitală, iar bucureștenii sunt invitați în acest weekend pe Șoseaua Kiseleff, la ediția XIV. Intrarea este liberă, anunță municipalitatea.

Festivalul Internațional de Folclor are loc în weekend pe Șos. Kiseleff din București

Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, organizează în weekend (17 și 18 iunie 2023), pe Șoseaua Kiseleff, Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”, ediția XIV. Evenimentul se desfășoară între orele 10:00 – 22:00, iar intrarea este liberă.

Festivalul se bucură de recunoaștere națională și internațională și face parte din rețeaua CIOFF – Consiliul Internațional al Organizațiilor de Festivaluri de Folclor și Cultură Tradițională, fiind unicul festival de acest tip din Capitală. Evenimentul aduce în atenția publicului urban arta populară, tradițiile autentice și cele mai frumoase spectacole de folclor din țară și din străinătate, reunite într-o celebrare a multiculturalismului, explică PMB.

O paradă a costumelor populare

Festivalul începe, în mod tradițional, cu o paradă a costumelor populare românești și internaționale, care va avea loc sâmbătă, 17 iunie, începând cu ora 14:00, pornind din Piața George Enescu (Ateneul Român) pe Calea Victoriei, devenită pietonală, spre Piața Victoriei, până pe Șoseaua Kiseleff.

Aproximativ 400 de artiști, ansambluri naționale și internaționale, comunități și minorități din România, dar și fanfare, vor impresiona trecătorii prin costumele tradiționale specifice, dar și prin demonstrațiile de cântece și dans, sărbătorind diversitatea culturală.

Programul artistic. Cine urcă pe scenă

Sâmbătă și duminică, între orele 15:00 și 22:00, pe scena amplasată pe Șoseaua Kiseleff, între Piața Victoriei și Piațeta Regelui, vor urca vedete de muzică populară, ansambluri și orchestre cu istorie în valorificarea folclorului național, reprezentative pentru toate regiunile României, dar și ansambluri internaționale. Minoritățile și comunitățile naționale vin la Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București” să prezinte cântecele, portul și dansurile tradiționale, într-un spectacol plin de culoare și diversitate.

Bucureștenii prezenți la eveniment se vor bucura de recitaluri ale unor artiști de renume precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Matilda Pascal Cojocărița, Laura Lavric, Niculina Stoican, Marinel și Andrei Petreuș, Gelu Voicu, acompaniați de orchestrele celor mai importante ansambluri folclorice profesioniste din țară. Prima seară a evenimentului se va încheia cu un moment special susținut de cel mai important virtuoz al naiului din toate timpurile, Gheorghe Zamfir și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Alături de orchestră, vor susține recitaluri și mari nume ale folclorului românesc: Floarea Calotă, Margareta Clipa, Elena Pădure, Steliana Sima, Constantin Enceanu și Alexandru Pugna.

Duminică, festivalul se închide cu un concert de muzică tradițională, folclor și armonii de muzică veche, dar și piese foarte cunoscute, în interpretarea unui artist unic, foarte îndrăgit de publicul din întreaga țară, alături de invitații săi speciali.

Târg și demonstrații de meșteșug | Zonă gastronomică tradițională

Festivalul reunește arta, tradițiile populare și rețetele autentice, reprezentative tuturor regiunilor etnografice. În cadrul târgului, meșteșugarii autentici vor prezenta la cele peste 100 de căsuțe frumos decorate, o varietate de obiecte de artizanat, accesorii și decorațiuni. Ii și costume populare, obiecte din lemn cioplit, icoane, accesorii din piele, bijuterii și podoabe, produse cosmetice organice, toate în centrul Capitalei, aducând publicului urban valoarea tradițiilor autentice. Tot în cadrul târgului, vor fi realizate demonstrații meșteșugărești care prezintă cultura rurală.

Bucureștenii, dar și turiștii, se pot delecta gastronomic la Hanul Bucureștiului, zona special amenajată, unde arta culinară se îmbină cu tradiția autentică. În cadrul festivalului, producătorii locali oferă vizitatorilor delicii culinare cu specific național și internațional.

Activități pentru copii

Festivalul Internațional de Folclor este dedicat atât celor mari, cât și celor mici. Copiii sunt așteptați la Foișorul din parcul adiacent evenimentului, pentru a participa la ateliere de creație inspirate din arta populară românească, atât sâmbătă, cât și duminică, între orele 11:00 – 13:00 / 18:00 – 20:00, dar și la spectacole de teatru, între orele 17:00 – 18:00.

În cei 13 ani, festivalul s-a bucurat de participarea a 32 de țări, 25.000 de artiști naționali și internaționali, 870 de artizani, meșteșugari și artiști plastici din România și de un public de peste 350.000 de spectatori, transmite Primăria Capitalei.

Intrarea este liberă pentru toate activitățile din cadrul evenimentului.

Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”. Sursa foto: Primăria Capitalei
Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”. Sursa foto: Primăria Capitalei
Cookies