Bucureștenii și animalele lor de companie. Câți dintre locuitorii Capitalei dețin un animal de companie?

13 ian. 2023
416 Afișari
Bucureștenii și animalele lor de companie. Câți dintre locuitorii Capitalei dețin un animal de companie?
Bucureștenii și animalele lor de companie. Câți dintre locuitorii Capitalei dețin un animal de companie? | Sursa foto: Unsplash

Articol sustinut de The Vets

Pisici, căței, papagali, hamsteri, porcușori de guineea și să nu uităm de găina doamnei Iulia Albu – e o listă lungă de animale cu care bucureștenii se împrietenesc. Se împrietenesc, le iau acasă și transformă orașul într-unul cu foarte mulți posesori de animale de companie. Într-una din trei familii găsești o necuvântătoare cu care stăpânii vorbesc de parca le-ar și răspunde.

Cum a apărut Bella în familia mea

Bella sună mai mult a nume de câine, știu, aud des asta, dar este un papagal, mai exact un peruș. Într-o oarecare măsură, are legătură cu un câine, deoarece la început eu mi-am dorit un cățeluș, dar mama a spus că un papagal ar fi mult mai ușor de întreținut și nu ar presupune atât de mult efort. La început nu am fost de acord cu ideea, am zis că sigur mă va plictisi. Până la urmă, ce poate face interesant un papagal, în afară de a sta în colivie și de a face gălăgie?

Adevărul e că, în primele zile, chiar nu făcea nimic, nu scotea niciun zgomot. Îmi era și frică să pun mâna pe ea. Mă temeam că nu va reacționa bine, că se va speria, că va zbura. Însă, după un timp, am început să mă obișnuiesc cu ea, văzând cât de mult o îndrăgește mama și cât de fericită este de când o avem. Zâmbește mult mai mult acum și este mult mai calmă!

Celor care ar zice că Bella e „doar un papagal”, le spun clar că e o pasăre foarte deșteaptă. A început să imite zgomote înca din prima săptămână, s-a obișnuit foarte rapid cu apartamentul nostru, iar acum stă pe umăr și pe deget, după doar 4 luni de când o avem. Deja a devenit răsfățata familiei, mama a început să îi cumpere foarte multe jucării pentru colivie și recompense.

Deși nu mă așteptam să spun asta despre vreun animal de companie, Bella chiar mă face fericită și mă face să mai uit de stresul facultății. Ea e prima la care mă duc când ajung acasă. Mă înveselește, mă calmează, mă bucură. 

Bucureștenii și animalele lor de companie
Bella, perușul familiei mele | Sursa foto: arhiva personală

Ce relație se poate naște între un peruș și un om?

Un peruș poate deveni prieten bun cu omul, dacă este dresat cum trebuie și dacă primește suficientă atenție. Perușii sunt foarte prietenoși, dar trebuie întâi să prindă încredere în stăpânul său. Odată ce a prins încredere, va deveni cel mai bun prieten al omului.

Dar cum să-l fac să aibă încredere în mine?

Perușii sunt animale foarte sensibile, se sperie din orice, așadar trebuie sa îi vorbiți calm, să nu îi atingeți colivia foarte des, să îi schimbați apa și mâncarea zilnic și să îl faceți să se simtă în siguranță.

Câteva lucruri interesante despre peruși:

  • Le place foarte mult să cânte;
  • Au nevoie de minimum 10 ore de somn;
  • Au nevoie de întuneric absolut pentru a dormi si de liniște completă;
  • Dacă sunt dresați cum trebuie, masculii pot învăța sa vorbească;
  • Se hrănesc în mare parte cu semințe, dar le mai puteți da și morcov ras.

Sunt multe studii care arată că animalele de companie pot reduce stresul fiziologic și psihologic, precum și ritmul cardiac și tensiunea arterială, oferind în schimb un sentiment de calm și o stare de bine.

bucuresteni-animale-companie
Perușii din locuințele bucureștene / Sursa foto: unsplash.com

Câți bucureșteni dețin animale de companie în statistici

Un ghid australian afirmă că „România numără o populație de 4.100.000 câini, situându-se astfel pe locul 17 la nivel mondial ca mărime a populației.” La pisici numărul este aproximativ la fel, diferența fiind la nivel mondial, unde ne situam pe locul 12.

Doar în București, una din 3 familii deține un animal de companie, în mare parte câini, iar din ultimele statistici arată că există peste 600.000 de persoane care dețin animale de companie în Capitală. La capitolul păsări, ne situam pe locul 20 la nivel mondial, cu o populație de 250.000.

Bucureștenii erau oricum iubitori de animale de companie, dar numărul lor a crescut foarte mult în timpul pandemiei. Unii își alungau singurătatea, alții voiau să învelească atmosfera și, deloc de neluat în seamă, mai erau și cei care aveau nevoie de pretext să iasă din casă pe vremea celor mai dure restricții. Și când era stare de urgență, tot aveai voie să-ți scoți cățelul la plimbare.

bucuresteni-relatie-cu-animalele
Numărul bucureștenilor care au animale de companie a crescut spectaculos în pandemie | Sursa foto: unsplash.com
Cookies