BAZAR

Bucureștenii s-au călcat în picioare, la Noaptea Cărților Deschise, pentru 10.000 de cărți gratuite

Atrași de campania inițiată de editura Litera, de Ziua Mondială a Cărții, prin intermediul căreia pasionații de literatură puteau primi cărți și flori, bucureștenii s-au călcat practic în picioare pentru a prinde cât mai multe volume. De cum s-a dat startul, oamenii au doborât gardurile de protecție și s-au înghesuit să adune cât mai multe cărți. Deși reprezentanții editurii le-au spus celor prezenți că fiecare persoană trebuie să ia doar o floare și o carte, mulți și-au încărcat brațele, gențile sau sacoșile cu cărți, fără să verifice măcar dacă volumele alese erau pe placul lor. Astfel, mulți oameni trecuți de prima tinerețe au ajuns să ia cărți de povești pentru copii, cărți de colorat sau volume dedicate tinerilor care vor să se căsătorească, iar copiii s-au ales cu cărți greu de ”digerat” pentru vârsta lor.

”Nici nu m-am uitat bine la ele”, a spus o bucureșteancă, după ce a reușit să bage în sacoșă câteva cărți. ”Cartea m-a determinat să vin aici. Am luat și două flori, pe care le-am pus în sacoșă pentru că erau deja rupte”, a continuat femeia, precizând că a fost profesoară de limbi străine.

Rebeca, o fetiță în vârstă de 11 ani a reușit să adune câteva cărți, printre care ”Minte bălăucă” de Eugen Lovinescu, ”Imperiul pierdut” și ”Aurul spartanilor” de Clive Cussler și ”Legături miraculoase” de Judy Duarte – volum pe care l-a ales datorită coperții care ”arată frumos”.

O altă doamnă, vizibil trecută de prima tinerețe a plecat acasă cu ”Dicționarul elevului deștept”. Întrebată de ce a luat această carte, aceasta a precizat că are doi nepoței, în clasa I și, respectiv, clasa a V-a. ”Doar pe asta abia am apucat-o, că sunt operată”, a explicat femeia.

După cele 4 minute și jumătate în care toate cărțile din scuar au dispărut, au început schimburile de cărți. În timp ce bătrânii s-au dat în vânt după operele semnate de Eminescu sau Lovinescu, cei tineri căutau literatură contemporană. Un pensionar care a reușit să pună mâna pe o carte râvnită de un grup de tineri a negociat cu ei schimbul de cărți. Tinerii s-au oferit să îi dea ”Nunți de vis” de Helen Kay Polaski, dar bărbatul a refuzat cartea pentru ”Plăceri interzise”, de Deanna Lee. Întrebat dacă va citi ”Plăceri interzise” pentru a vedea dacă a pierdut ceva, bărbatul a spus: ”Am pierdut de toate de-a lungul vieții. Am 66 de ani și până în momentul ăsta am pierdut de toate și în momentul ăsta singura soluție este să recuperez ce se mai poate recupera. Atâta tot”. Bărbatul a spus apoi că în circa două săptămâni va citi cele patru cărți pe care le-a luat pentru că este și student la Asistență Socială la Teologie Ortodoxă și mai are și acolo de învățat. ”Pe astea le citesc așa, fragmentar”, a spus bucureșteanul. Întrebat de ce a ales mai multe cărți când regula prevedea ca fiecare să plece acasă doar cu o carte și o floare, acesta a precizat că nu i-a spus nimeni nimic și că nu se preciza asta nici măcar pe invitație.

Dacă inițial florile nu au fost atât de căutate, fiind călcate de mulți în picioare, ulterior, când au dispărut cărțile, oamenii s-au mulțumit și cu flori.

”Îmi place foarte mult cartea. Acesta este motivul pentru care mă duc în fiecare zi la birou și, totodată, acesta este și motivul care m-a determinat să organizez acest eveniment. De vreo doi ani de zile am început să accesăm niște statistici care ne-au îngrijorat destul de mult. Un român consumă în medie 5 euro pe an pentru carte. Dacă ne uităm la alte piețe din afară vedem că un neamț citește 16 cărți pe an, iar diferența este colosală. Din acest motiv ne-am gândit să impulsionăm puțin această industrie dând cărți gratuit chiar de Ziua Mondială a Cărții și cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființare. În 4 minute și jumătate, 10.000 de cărți au dispărut din scuar. Sper că setea pentru carte i-a determinat pe oameni să aleagă mai întâi cărțile, în detrimentul florilor, și atunci, într-un fel, mă bucur. Nu s-a respectat regula potrivit căreia fiecare trebuia să ia doar câte o floare și o carte. Am încercat, pe cât posibil, să le explicăm. Punem această atitudine pe seama impulsului pentru citit. Am adus peste 100 de titluri, mai mult de 15 – 20 de colecții, am avut Cronica Ilustrată a Omenirii, Biblioteca pentru toți, Biblioteca pentru toți copiii, enciclopedii Disney, cărți romantice, thriller-uri. Printre best seller-urile pe care le-am avut s-au numărat Richard Martin, cred că am avut și un titlu Alice Munro, care a luat Premiul Nobel, dar într-un număr foarte mic de exemplare, iar Enciclopedia Disney cred că spune tot pentru că e una dintre cele mai mari colecții din lume. Sper că mai mult de 80% din oameni au reușit să plece acasă cu câte o carte. Am observat că apoi oamenii au început să schimbe cărți între ei, ceea ce m-a bucurat și mai mult pentru că am făcut ceva și pe plan de socializare, dar asta rămânea deja la latitudinea lor. Am pus garduri tocmai pentru a-i îngrădi și de a-i organiza, dar a fost destul de dificil. Eu eram exact la intrare și am fost înghesuit din toate părțile”, a declarat, pentru B365.ro, Marin Vidrașcu, directorul executiv al Editurii Litera, precizând că la Noaptea Cărților Deschise de miercuri după-amiază au fost prezenți ”între 3.000 și 4.000 de oameni”.

Potrivit reprezentantului editurii, anul trecut au fost oferite gratuit 4.000 de cărți, iar pe viitor vor mai fi organizate alte evenimente, în cadrul cărora vor fi oferite gratuit cărți, atât în București, cât și în alte orașe din țară. ”Vom organiza, cu siguranță, de Ziua Mondială a Cărții, alte evenimente, dar și anul acesta mai avem alte două-trei evenimente destul de importante. Unul va fi legat de cărțile romantice, pentru care vom organiza un bal de dans cu foarte mulți invitați și vom oferi cărți gratuite. Evenimentele de acest gen vor fi organizate atât în București, cât și în alte orașe din România. În cifra de afaceri a editurii Litera asemenea evenimente nu se simt absolut deloc. Ce m-a bucurat foarte mult este că la Noaptea Cărților Deschise de anul trecut au fost preluate informațiile și pozele de cotidiane străine precum The Guradian, New York Daily News și ziare din Asia și din Peru. Dacă un eveniment cultural românesc a ajuns să fie difuzat de New York Daily News sigur am făcut bine. În cifra de afaceri un asemenea eveniment nu cred că are vreun impact, dar notorietatea și faptul că am retrezit apetitul pentru citit contează cel mai mult. E drept că la evenimentul de astăzi au fost prezenți într-un număr foarte mare tineri și bătrâni și s-a sesizat lipsa clasei de mijloc. Nu doar în piața de carte ne confruntăm cu lipsa clasei de mijloc, dar bătălia nu este pierdută, nici pe departe. Vom mai organiza multe evenimente ca să le reamintim ce bine e să citești”, a mai spus Vidrașcu.

Chiar dacă volumele expuse erau gratuite, unii oameni, vizibil deranjați de câțiva copii care au reușit să fure startul cu câteva zeci de secunde și să își aleagă câteva cărți pentru vârsta lor, nu s-au abținut să comenteze și le-au reproșat angajaților editurii că organizarea nu a fost făcută ca la carte.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button