Bucureștenii resimt în aceste zile frigul. Atât în case cât și la cozile pentru depunerea ajutorului pentru încălzire

18 oct. 2021
423 Afișari
Bucureștenii resimt în aceste zile frigul. Atât în case cât și la cozile pentru depunerea ajutorului pentru încălzire
Bucureștenii resimt în aceste zile frigul. Atât în case cât și la cozile pentru depunerea ajutorului pentru încălzire. Sursa foto: EVZ

Închiderea a două centrale din Capitală - CET Grivița și Vest Energo - a pus bucureștenii din nordul și vestul orașului în dificultate, deoarece căldura și gazele ajung în cantități insuficiente. În timp ce o parte dintre cetățeni tremură de frig în case, alți locuitori ai Capitalei stau la cozile de la ghișeele pentru ajutorul pentru încălzire.

Bucureștenii se confruntă cu părțile rele ale sezonului rece încă din luna octombrie. Zeci de mii de locuitori din nordul și vestul Capitalei tremură de frig în locuințe deoarece două din cele cinci centrale ale orașului au fost închise, și anume CET Grivița și Vest Energo. Acestea și-au suspendat activitatea din cauza prețului extrem de ridicat la gaze, potrivit Realitatea.

Nici situația din restul sectoarelor nu este mai fericită, deoarece apa caldă ajunge la consumatori cu dificultate, din cauza numărului tot mai mare de avarii – în acest moment sunt înregistrate nu mai puțin de 32 de pagini de defecțiuni pe site-ul Termoenergetica București.

Bucureștenii au de ales – frig în casă sau frig la cozile de așteptare

Între timp, locuitorii Capitalei așteaptă întregi la cozi pentru a putea obține ajutorul dat de autorități pentru a acoperi o parte din facturile exorbitante la energie și gaze. Statul la coadă nu este însă cea mai grea parte – pentru a beneficia de acest ajutor este necesar ca doritorii să completeze un formular de nu mai puțin de 14 pagini, care să dovedească eligibilitatea pentru ajutorul de încălzire.

Astfel, bucureștenii au timp până pe 20 noiembrie să depună documentele necesare, împreună cu o cerere și o declarație pe propria răspundere.

Responsabili pentru acordarea fiecărui ajutor de încălzire în parte sunt primarii de sector. În cazul în care eligilbilitatea unor persoane pentru acest program este neclară, aceștia pot solicita informații altor instituții sau autorități. Nu în ultimul rând, pot fi demarate anchete sociale care să clarifice dacă anumite persoane chiar se califică pentru acest ajutor.

Ce declară directorul Termoenergetica despre cele două CET-uri ce au fost închise

Din cele cinci CET-uri care alimentează Bucureștiul cu căldură, două nu funcționează în acest moment. Este vorba despre cele două centrale care nu aparțin ELCEN, și anume CET Grivița și Vest Energo. Din păcate, până la soluționarea problemei bucureștenii din nordul și vestul orașului vor avea probleme cu apa caldă și căldura.

„CET Grivița și Vest Energo nu sunt în funcțiune la acest moment. La CET Grivița sunt probleme financiare. Dânșii au motivat că nu pornesc sistemul din cauza faptului că funcționează în pierdere din cauza prețului mare al gazelor. Până la momentul la care avem decizia cu noul preț al gigacaloriei, ar funcționa în pierdere. Raportat la faptul că există datorii ale Termoenergetica la CET Grivița, au luat decizia de a nu porni.

La fel și la Vest Energo. Eu cred că după ce avem decizia de la ANRE cu prețul gigacaloriei, vor porni, de la 1 noiembrie. Nu putem trece iarna fără aceste două CET-uri. Faptul că ele nu funcționează are impact în zona adiacentă, în sensul că parametri sunt mai scăzuți. Sistarea activității celor două CET-uri afectează calitatea furnizării”, a declarat directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu.

Cookies