Bucureștenii rămân temporar fără meniu crispy de la Socului. ANPC a închis 4 shaormerii, după ce a găsit gândaci, muște și mizerie în locații

05 sept. 2024
6776 afișări
Bucureștenii rămân temporar fără meniu crispy de la Socului. ANPC a închis 4 shaormerii, după ce a găsit gândaci, muște și mizerie în locații
Bucureștenii rămân temporar fără meniu crispy de la Socului. ANPC a închis 4 shaormerii, după ce a găsit gândaci, muște și mizerie în locații. Sursa foto: Facebook/ Socului Kebab

Patru shaormerii „Socului Kebab” din București au fost închise de ANPC. Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care: prezența muștelor și a gândacilor în unitate, praf și grăsime în corpurile de gătit și ustensile de gătit uzate.

Ce sancțiuni au fost aplicate

Lanțul de shaormerii „Socului Kebab” este destul de cunoscut în București. În urma unor controale efectuate pe data de 4 septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis să închidă patru fast-food-uri din acest lanț, aflate pe raza sectoarelor 2 și 3.

Comisariatele pentru Protecția Consumatorilor Sector (CPCS) 1 și 2 din București au desfășurat, pe 04.09.2024, o serie de acțiuni de control operativ la unitățile de alimentațiepublică de tip fast-food, din lanțul ”Socului Kebab”,administrate de operatorul economic Optim Prosper Serv SRL, situate în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei”, a transmis ANPC printr-un comunicat.

Comisarii au constatat o serie de nereguli în urma controalelor efectuate, printre care și prezența gândacilor în unitate.

Lista completă a neregulilor este următoarea:

  • condiții igienico-sanitare improprii în blocul alimentarpraf și grăsime în strat consistent la corpurile de gătit, la nivelul tubulaturii amplasate deasupra hotelor și a corpurilor de gătit, paviment depreciat,

  • utilizarea unor ustensile și vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat și strat de grăsime arsă,

  • nerespectarea regimului de temperatură recomandat de către producător,

  • prezența insectelor vii (muște și gândaci) în unitate,

  • folosirea unor materii prime fără elemente de identificare,

  • condiții igienico-sanitare improprii în spațiul de depozitare și în zona meselor de servire: depuneri consistente, vizibile de grăsime și praf,

  • utilizarea unor recipiente de depozitare cu etichete multiple aplicate,

  • folosirea unor agregate frigorifice neigienizatecu strat de praf grosier, și deteriorate,

  • nerespectarea vecinătăților în spatiile frigorifice,

  • lipsa menționării gramajelor, ingredientelor și a valorii nutriționale a acestora, în lista meniu,

  • păstrarea neconformă a elementelor preparatelor (carnea fiartă separat față de ciorbă, paste fierte în prealabil preparării și comercializării),

  • schimbarea stării termice a produselor prin congelare lentă,

  • lipsa plaselor anti-insecte la ferestre,

  • folosirea unor recipiente de colectare reziduală fără protecție sanitară.

Ce au găsit comisarii ANPC
Ce au găsit comisarii ANPC. Sursa foto: ANPC

În urma neregulilor constatate, echipele de control au închis mai multe fast-food-uri din Sectoarele 2 și 3 și au amendat societatea responsabilă. Iată ce sancțiuni au fost aplicate:

  • amenzi contravenționale în valoare de 33.000 lei,
  • 1 avertisment,
  • oprirea definitivă de la comercializare produselor alimentare neconforme,
  • oprirea temporară a prestării serviciilorpână la remedierea deficiențelorpentru toate cele locații verificate,
  • propunere de încetare a practicilor comercialei ncorecte pentru 2 dintre locații.

Avem toleranță zero în fața unor asemenea situații care sunt un real pericol pentru sănătatea sau chiar viațaconsumatorilor. Este de neimaginat că, în continuareuniioperatori economici sfidezepur și simpluprevederile legii”, a spus Sebastian Hotcapreședintele interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Te-ar putea interesa și:

Cookies