Bucureștenii pot afla, în timp real, calitatea aerului prin aplicația Aerlive. E și în AppStore, și pe GooglePlay și oferă date strânse de la peste 50 de senzori

06 apr. 2023
229 Afișari
Bucureștenii pot afla, în timp real, calitatea aerului prin aplicația Aerlive. E și în AppStore, și pe GooglePlay și oferă date strânse de la peste 50 de senzori
Bucureștenii pot afla, în timp real, calitatea aerului prin aplicația Aerlive. E și în AppStore, și pe GooglePlay și oferă date strânse de la peste 50 de senzori. Sursa foto: Pexels

Monitorizarea calitatății aerului din București poate fi urmărită prin aplicația de mobil Aerlive, disponibilă atât pentru telefoanele cu Android, cât și pentru cele cu iOS. Aceasta oferă informații constante cu privire la nivelurile de poluare din București, Ilfov și Cluj.

Noua aplicație oferă date de la peste 50 de senzori din București

Aplicația Aerlive arată date de la peste 50 de senzori pentru măsurarea aerului care sunt integrați în București și Ilfov. În orașul Cluj există doar 20. Astfel, locuitorii pot urmări date orare despre nivelurile de poluanți, precum pulberi în suspensie PM10 și PM2,5, dar și date despre nivelurile de NO2 care vor fi disponibile în curând, a transmis buletindebucurești.ro.

Noua aplicație permite utilizatorilor să urmărească datele din trecut care au fost înregistrate. Acest lucru face posibilă analiza și comparația nivelurilor de poluare pe zile, săptămâni și chiar luni.

Aceasta a fost dezvoltată astfel încât să fie disponibilă atât pentru utilizatorii Android, cât și pentru cei iOS. Aerlive poate fi descărcată în mod gratuit din AppStore și GooglePlay.

Senzorii utilizați pentru măsurarea valorilor de pulberi în suspensie sunt Nubo, puși la dispoziție de Claritech și PurpleAir, platforma permițând integrarea mai multor tipuri de senzori și date. În 2023 integrăm încă 56 de senzori, o parte în parteneriat cu Primăria Municipiului București și o parte ca efort de dezvoltare a trei comunități locale pentru identificarea și aplicarea unor soluții pentru o mai bună calitate a aerului, a transmis Oana Neneciu, directorul executiv al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

În derulare mai sunt două campanii publice desfășurate de aerlive.ro și Ecopolis, în afară de monitorizarea poluanților, precum:

  • aerars.ro, care vizează arderile ilegale de deșeuri,
  • curat.aerlive.ro, campanie organizată pentru informarea cu privire la efectele poluării asupra sănătății.

Inițiată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și dezvoltată alături de Fundația ETA2U în 2019, aerlive.ro este o platformă de măsurare a calității aerului din București, Ilfov și Cluj. Aceasta oferă date constante cu privire la nivelurile de poluare din cele trei orașe.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies