Criza se plăteşte în joburi: 10 contracte de muncă sunt desfăcute în fiecare oră, în Capitală

de:
08 dec. 2010
0 afișări
Criza se plăteşte în joburi: 10 contracte de muncă sunt desfăcute în fiecare oră, în Capitală

Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că situaţia actuală este cu atât mai dramatică cu cât proiecţiile trasate de economişti sunt pesimiste pentru perioada imediat următoare.

Constructorii şi transportatorii au fost cei mai afectaţi

Conform datelor ITM Bucureşti, dinamica forţei de muncă în Capitală se înscrie pe un trend descendent pe parcursul tuturor celor 11 luni din acest an. „În acest an au încetat 350 000 de contracte de muncă şi au fost încheiate doar 271 000 de contracte noi, diferenţa fiind de 78 500. În total, la sfârşitul lunii noiembrie sunt înregistrate 1,47 milioane de contracte de muncă active”, a declarat Constantin Bujor, inspectorul şef al ITM Bucureşti care a adăugat că este posibil ca, până la sfârşitul anului, firmele private din Capitală să mai facă şi alte disponibilizări, însă nu la fel de multe ca până acum. „Revisal-ul (n.r. – programul electronic de evidenţă a salariaţilor) nu permite vizualizarea domeniilor de activitate în care au încetat cele mai multe contracte însă, din ce am observat noi, majoritatea celor care au ieşit din sistem provin din construcţii, transporturi, confecţii, comerţ dar şi servicii”, a completat Marilena Balabuti, şefa biroului legislaţie din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti.

Din rău în mai rău

Pe de altă parte, reprezentanţii mediului de afaceri din Capitală sunt de părere că trendul descendent al pieţei muncii din sectorul privat nu îşi va reveni nici în următoarele trei sau patru luni, în condiţiile în care nu sunt lansate programe coerente de stimulare a întreprinzătorilor. Mai mult, după cum apreciază specialiştii în economie, cifrele oferite de ITM arată, practic, o creştere a numărului de şomeri cu zece procente. Chiar dacă în scriptele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă apar doar aproximativ 30 000 de şomeri în Bucureşti, experţii spun că numărul lor este mult mai mare. „E o comparaţie deşteaptă pe care aţi făcut-o. Astfel, mi se pare mult mai realistă situaţia pieţei muncii. Este dramatic însă ce se întâmplă în condiţiile în care a crescut cu 10% numărul de şomeri în ultimul an, având în vedere şi că 2009 a fost tot an de criză”, a comentat pentru B365.ro Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta a adăugat că printre cei mai decimaţi întreprinzători se numără firmele mici care produceau exclusiv pentru piaţa internă şi mai puţin afectaţi, însă nu nesemnificativ, au fost furnizorii locali ai companiilor care fac export. „Noi nu simţim că lucrurile s-ar mişca în sens pozitiv, să se îmbunătăţească starea de fapt. În primul rând că tot consumul intern e strangulat şi se strânge tot mai tare. Şi în al doilea rând nu văd acele semne de bine pentru cei care produc pentru piaţa internă”, a explicat preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Guvernanţii au pus umărul la dezastrul economic

Potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri, dispariţia celor aproximativ 78 500 de contracte de muncă active din sectorul privat se datorează, în cea mai mare parte, politicilor guvernamentale. „E o consecinţă a măsurilor înţelepte, cu ghilimelele de rigoare, luate de guvernul Boc. Aşa cum a fost, de exemplu, impozitul minim scos de la 1 octombrie dar pe care au spus, de mai mult timp, că îl vor elimina. Ştiţi cum a fost? Deşteptul promite şi prostul trage nădejdea. Asta e una din puţinele dăţi când s-au ţinut de cuvânt”, a opinat Neculai Viţelaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) care a adăugat că, în urma aplicării acestei taxe, circa 195 000 de firme din întreaga ţară fie şi-au suspendat, fie au încetat definitiv activitatea economică. „Parcă totul e făcut în duşmănie pentru mediul de afaceri”, a concluzionat vicepreşedintele CNIPMMR.

Cookies