Bucureştenii PIERD milioane de euro din cauza ţevilor RADET: 26.000 de tone de apă, RISIPITE ZILNIC

de:
27 oct. 2016
0 Afișari
Bucureştenii PIERD milioane de euro din cauza ţevilor RADET: 26.000 de tone de apă, RISIPITE ZILNIC

Primarul general al Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea spune că ţevile RADET-ului sunt foarte vechi, au câte 30-40 de ani, deşi au fost proiectate pentru 20 de ani. O altă problemă din cauza căreia au loc pierderi importanete de bani o reprezintă lipsa investiţiilor. Mai mult, anul acesta conturile RADET au fost poprite. Din cauza acestor probleme ajung să se piardă anual câte 20 de milioane de euro.

Primarul Capitalei spunea că o soluţie ar fi aceea a accesării fondurilor europene. Cu toate acestea, pentru a schimba însă întreaga reţea, care, măsoară aproximativ 1.000 de kilometri ar fi necesar un miliard de euro.

Sistemul după care e gândită termoficarea în Capitală produce pierderi uriașe. La această situație s-a ajuns din cauza arhitecturii instituţionale. În Bucureşti, RADET are 4.000 de kilometri de ţevi. Cu gazul metan primit de la Transgaz, prin intermediul Distrigaz Sud Reţele, Elcen produce, în cinci CET-uri, energie electrică şi agent termic, pe care-l dă RADET, ce-l distribuie în Bucureşti. Pierderile sunt imense, din cauza distanţelor de transport şi vechimii ţevilor. Spre exemplu, ca să dea căldură în Colentina, CET Grozăveşti trimite agent termic la 19 km distanţă, care ajunge peste 19 ore. 

În Capitală, se scurg în pământ peste 26.000 de tone de apă caldă zilnic. Potrivit România Liberă, „în sezonul rece, respectiv în lunile cuprinse între noiembrie 2015 – martie 2016, pierderea medie de apă de adaos a fost de 1.100 de tone/oră”. În Capitală se pompează zilnic, în sezonul rece, peste 500.000 de tone de apă, trimise în tot Bucureştiul prin aproape 1.000 km de ţevi, groase de până la un metru diametru.

În iarna trecută, au fost 288 de avarii în reţeaua primară„, informează RADET. Regia arată că „preţul acestei ape de adaos este cuprins între 4,99 – 5,35 lei/ mc”. Aşadar, zilnic, în Capitală, iarna trecută, s-au dus în pământ cam 5 lei pe metru cub de apă. Înmulțit cu 26.400 t, rezultă că se pierd zilnic 132 de milioane lei. Înmulţit cu 30 de zile, apoi cu cinci luni, rezultă cifre dramatice: aproape 20 de miliarde lei se duc în pământ, în lunile de iarnă. Doar faptul că agentul termic nu e pompat non-stop mai reduce din aceste pierderi.

Unul dintre motivele pentru care există probleme la reţeaua de termoficare a Bucureştiului ar fi acela că ea a fost gândită pentru a satisface şi nevoile marilor întreprinderi consumatoare din Capitală, care în prezent nu mai există. Aşadar, acum RADET are exces de producţie de agent termic.

Cookies