Bucureștenii, pe profesii, când se rostogolesc în viață în fiecare dimineață

13 iun. 2022
856 Afișari
Bucureștenii, pe profesii, când se rostogolesc în viață în fiecare dimineață
Bucureștenii, pe profesii, când se rostogolesc în viață în fiecare dimineață

Ora 3-4 dimineața

Cerșetorii și bagabonzii sunt treji. Se trezesc din primul somn, din prima holbotă. Se întorc pe partea ailaltă și stau un pic treji. Tot atunci e ora vatmanilor, troleibuziștilor, șoferilor de STB. Trebuie să ajungă la garaje. Și nu-și iau vehiculul din garajul din fața blocului. E ora iar a portarilor, bodyguarzilor de Spitale, de Primării, ăia de Farmacii sunt mai boieri. Aha, e ora unui somn de polițist, dacă-i liniște pe stradă.

Ora 4-5 e foșneala florarilor și a legumarilor de gros

Se duc să vadă marfa prin angros-uri. E ora taximetriștilor care vor să prindă curse de Otopeni. E vremea covrigarilor, brutarilor, a frământătorilor. Iau primul tramvai, primul troleibuz, primul autobuz spre locul puterilor lor. Într-o oră, răscolesc macul cu mâna, iau susanul și-l aruncă-n covrig.

Ora 5-6 – se lasă o liniște peste oraș

Ciorile, pescărușii au clipa lor de octave grave. Somnoroasă agitație intră în cutiuță. Se schimbă turele, se așează lumea la târnosit făina.

Ora 6-7 deja începe să te sufoce

Începe foiala la supermarketuri. Vânzători, încărcători, casierițe, șoferi. Agitație. Încep ceremoniile, se pregătește Bucureștiul de Balul fiecărei zile. Vine vreo bătrânică cu flori din grădină, se agață de bara tramvaiului. Hop și așa! Înc=-o dată se va îmbogăți. Nici azi n-are chef de ceafă de porc la grătar. Cu ce dinți s-o roadă?

Ora 7-8 – funcționărimea

E părinteasca grijă pentru puștimea de școală și grădiniță. Începe Radio Exarhu pe ROCK FM. E teribil. Se foiesc cămăși. Se întărâtă motoare. Se face iureș pe străzi. Se aude graba tropăindă. Se trage apa la WC în milioane de stiluri.

Ora 8-9 – deja se răstoarnă garsonierele de corporatiști

“Se dă foc” la DN1, Corbeanca-Pipera, Pipera-Piața Victoriei. Nu mai suntem oameni, suntem mașini peste tot.
Ora 9-10 Neliniștea leneviei grăbite. Studenți, elevi, cârciumari, barmani servesc patria. Vorbesc la telefon continuu, ca și cum ar avea o rană și merg la Urgență.
Ora 10-11 Deja e ora pierde-verilor. Oameni care freacă menta încep să se scurgă spre locurile lor de muncă.

Să nu uit ora gunoierilor și măturătorilor 6,19. Să nu uit ora hoților – 2,67.

Asta ca totul să fie gata. Ca măcar la ora 13-14,30 funcționari, studenți, corporatiști, glovo-iști să-și ia covrigul cu iaurt. Sau să facă coada la vreo cantină, la vreun take away.

Cookies