ESENTIAL

Bucureştenii nu se mai pot atinge de 500 milioane euro din propriile conturi

Potrivit datelor transmise de Direcţia Generală de Finanţe Publice a Municipiului Bucureşti (DGFPMB), la solicitarea B365.ro, banii pe care Fiscul i-a blocat în conturile bancare ale datornicilor din Capitală echivalează cu jumătate din bugetul, pe acest an, al Primăriei Generale, adică aproximativ 490 de milioane de euro.

Din cauza acestor restanţe, aproape 5.500 de persoane fizice plus încă 174.000 de firme nu se mai pot atinge de banii pe care îi au în conturile din bănci, acestea fiind poprite de inspectorii fiscali.

„Există o bază de date care emite automat înştiinţările. În cazul persoanelor fizice, o mare parte dintre popriri au fost puse pentru neplata contribuţiilor către stat, cum este cazul persoanelor cu venituri independente”, au explicat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

În cazul persoanelor juridice, adică al firmelor, au fost şi cazuri în care s-a pus poprire „la terţi”, respectiv pe conturile bancare ale celorlalţi asociaţi sau chiar parteneri de afaceri. „Numărul de popriri la terţi operate este de 22.679, iar valoarea datoriilor acestora este de 442.909.519 lei (105 milioane euro)”, au precizat pentru B365.ro oficialii DGFPMB.

Pentru a recupera din datorii, Fiscul bucureştean a sechestrat aproximativ 280 de bunuri mobile în valoare de peste 48 milioane lei (11,5 milioane euro). La acestea se adaugă încă 70 de sechestre asupra proprietăţilor imobiliare în valoare de 80,64 milioane lei (19,2 milioane euro).

Conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR), bucureştenii persoane fizice şi firmele din Capitală aveau în bănci, la sfârşitul lunii martie 2011, depozite şi conturi bancare în cuantum de 93,39 miliarde lei (22,23 miliarde euro).


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button