Bucureștenii chiar iubesc pastele și asta o arată o analiză Glovo publicată cu ocazia Zilei Internaționale a Pastelor. România se află pe podiumul mondial al iubitorilor de paste, cu peste 1,7 milioane de porții comandate în ultimele 12 luni. Cel mai înfocat fan al acestui preparat este un bucureștean, care a comandat peste 290 de porții de paste.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Pastelor, datele Glovo arată că România ocupă locul 1 în Europa de Sud-Est și locul 3 la nivel global în ceea ce privește consumul de paste, cu peste 1,7 milioane de porții livrate în ultimele 12 luni prin platformă, potrivit unui comunicat.
Potrivit datelor Glovo, românii au comandat, în medie, aproximativ 200 de porții de paste pe oră în ultimele 12 luni. Astfel, România se află pe locul 3 în topul global, după Spania și Italia – două țări cu o puternică tradiție culinară mediteraneană.
Bucureștiul se află în clasamentul comenzilor, fiind urmat de orașe precum Constanța, Cluj-Napoca, Iași și Brașov. Intervalul preferat pentru a savura o porție de paste este 18:00 – 19:00, urmat de pauza de prânz, în jurul orei 12:00.
Vinerea e preferata bucureștenilor pentru a comanda paste, urmată îndeaproape de sâmbătă și joi. De asemenea, luna martie s-a remarcat ca fiind perioada cu cele mai multe livrări.
Un vârf spectaculos de comenzi a fost atins pe 15 februarie 2025, când românii au comandat cu aproximativ 45% mai multe porții decât într-o zi obișnuită.
Minutul de aur al pastelor a fost înregistrat pe 18 ianuarie 2025, la ora 19:38, când s-au realizat cele mai multe comenzi.
Cele mai comandate preparate includ clasicele Carbonara, urmate de Bolognese, apoi Quattro Formaggi, iar Lasagna rămâne un simbol al meselor familiale. În top se regăsesc și pastele cu creveți sau fructe de mare, alese pentru rafinament și gustul fresh.
În ceea ce privește tipurile de paste preferate, românii rămân fideli texturilor clasice. Penne și spaghetti conduc detașat în alegeri, urmate de tagliatelle, ideale pentru sosuri dense. Lasagna este preferată atât ca rețetă, cât și ca format, iar fusilli, cu forma lor spiralată, sunt apreciate pentru modul în care „prind” sosul în fiecare buclă, se mai arată în comunicat.
Cel mai mare fan al pastelor din România este un utilizator din București, care a comandat peste 290 de porții în ultimul an. În medie, acest utilizator ar fi comandat paste în 4-5 zile din 7, pe tot parcursul anului.
În același timp, cea mai mare comandă ca valoare a fost tot din Capitală, depășind suma de 2.080 de lei.
Te-ar mai putea interesa și: