Bucureştenii, îndatoraţi pe 20 de ani pentru cele mai scumpe promisiuni ale lui Udrea şi Poteraş

de:
05 sept. 2012
1 Afișari
Bucureştenii, îndatoraţi pe 20 de ani pentru cele mai scumpe promisiuni ale lui Udrea şi Poteraş

Consiliul Local Sector 6, majoritar USL, a aprobat contractarea unui credit de 80 milioane de lei, pe o perioadă de 20 de ani, pentru a finanţa o parte din proiectele cu fonduri europene din vechea gardă democrat-liberală a administraţiei locale. 

Astfel, banii pe care primarul Rareş Mănescu îi va lua de la bancă vor fi folosiţi pentru acoperirea unor cheltuieli neeligibile, taxa pe valoare adăugată (TVA) şi prefinanţarea pentru proiecte ce vizează modernizarea Parcului Drumul Taberei (fost Moghioroş) şi a unor spaţii verzi din cartierele Militari şi Drumul Taberei, precum şi instalarea de camere video în aceste zone. 

Proiectele care au nevoie de bani sunt şi printre cele mai scumpe semnate în Sectorul 6 de fostul primar, Cristian Poteraş şi colega de partid, Elena Udrea, fosta şefă a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Astfel, cele şapte proiecte cu fonduri UE deja aprobate se ridică la suma de 204,5 milioane de lei din care administraţia locală va contribui cu 80 milioane de lei. 

Cel mai scump proiect prevede modernizarea arhitecturală şi peisagistică a Parcului Drumul Taberei unde costurile sunt estimate la suma de aproximativ 63,56 milioane de lei. Chiar dacă contractul de finanţare a fost semnat în urmă cu un an, până acum nu s-a intrat nici măcar cu o lopată. Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme, printre acestea aflându-se şi unele „abonate” la Sectorul 6, precum S.C. Construcţii Erbaşu şi S.C. Pergola Grădini Decorative

Actualul primar Mănescu a declarat pentru B365.ro că lucrările de amenajare a celui mai scump parc din Bucureşti vor demara luna aceasta şi ar urma să fie finalizate în 2014.

Parcul Drumul Taberei va fi dotat cu fântâni arteziene „tip Nufăr”, una cu 60 de jeturi de apă, foişoare pentru practicarea mai multor jocuri de societate, catarg pentru arborarea drapelului ţării, terenuri de sport, un monument artistic din oţel inoxidabil „Pasărea măiastră”, pistă de carting, ambarcader şi debarcader pentru bărci cu vâsle şi o pasarelă pietonală metalică în arcadă.

Aşa va arăta parcul la final.

Pe lista proiectelor cu finanţare europeană se află, de asemenea: 

– refacere spaţii verzi în cartierul Drumul Taberei: 34, 78 milioane de lei

modernizare străzi, trotuare şi parcări în cartierul Militari: 31,87 milioane de lei

– modernizare străzi, trotuare şi parcări în cartierul Drumul Taberei: 30 milioane de lei

– refacere spaţii verzi în cartierul Militari: 27,18 milioane de lei

– instalare camere video şi asigurarea siguranţei publice în cartierele Drumul Taberei şi Militari – 5,45 milioane de lei. 

Înainte de desfăşurarea alegerilor locale din iunie 2012, fostul primar – Cristian Poteraş a propus un proiect similar de hotărâre de Consiliu Local Sector 6 privind contractarea unui credit de 80 milioane de lei. Proiectul a fost însă contestat de aleşii locali ai USL pe motiv că edilul ar fi cheltuit deja banii şi a fost respins „la mustaţă”, după cum B365.ro a scris aici. La vremea respectivă, Poteraş a indus în eroare mai mulţi cetăţeni prezenţi în sală afirmând că nu se doreşte contractarea de fonduri europene, în realitate fiind vorba de un împrumut bancar

Elena Udrea a transmis redacției un drept la replică referitor la acest articol:

„Constat cu surprindere că acum am ajuns să fiu blamată şi pentru faptul că am semnat contracte ce garantează absorbţia de fonduri europene. Orice om de bună credinţă înţelege că proiectele menţionate în articol sunt în beneficiul locuitorilor din Sectorul 6(….)

Este pentru prima dată când aud în România spunându-se faptul că absorbţia fondurilor europene este un lucru rău. Dacă aşa stau lucrurile, atunci sunt ministrul care a făcut cel mai mare rău acestei ţări, pentru că MDRT, în mandatul meu, a fost campionul absorbţiei fondurilor europene, peste 90% din rambursările de la Bruxelles venind pe Programul Operaţional Regional(…)

 

În condiţiile prezentate în articol, consider că primarul Mănescu ar trebui să profite de sutele de milioane de euro avuţi la dispoziţie din bani europeni şi să treacă la treabă. Refacerea spaţiilor verzi, renovarea parcurilor, a trotuarelor, amenajarea parcărilor, dar şi instalarea de camere video pentru sporirea siguranţei locuitorilor sunt lucruri pe care ar trebui să le facă orice edil(….).


 

Cookies