Bucureştenii depun lunar aproape 900 de plângeri împotriva câinilor maidanezi

de:
21 apr. 2011
0 afișări
Bucureştenii depun lunar aproape 900 de plângeri împotriva câinilor maidanezi

În acest moment, în Bucureşti, sunt aproximativ 50.000 de câini fără stăpân, cei mai mulţi în Sectoarele 5 şi 6. Plângerile împotriva lor, la fel ca şi maidanezii, sunt şi ele multe.

„Numai astăzi am primit 24 de plângeri de la bucureşteni. Există alţi 40 de oameni care au fost muşcaţi astăzi de câini, dar niciunul dintre ei nu a depus deocamdată plângere”, a declarat pentru B365.ro, Robert Lorentz, directorul ASPA. Şi era doar situaţia de la ora 13.00. „În fiecare zi primesc aproximativ 30 de plângeri”, mai spune directorul ASPA.

50.000 de câini, patru hingheri şi trei maşini

ASPA are angajaţi în prezent patru hingheri care se ocupă cu strângerea câinilor de pe străzi şi trei maşini speciale pentru aceste intervenţii. Capacitatea de cazare nu este nici ea mare. Ambele adăposturi ale Primăriei Capitalei, cel de la Mihăileşti şi cel de pe Theodor Pallady, au împreună o capacitate de 500 de locuri. Acestea sunt folosite în special pentru câinii agresivi, care în urma plângerilor depuse de bucureşteni, sunt ridicaţi de pe străzi şi ţinuţi în adăposturi.

În rest, ASPA, încearcă să împiedice înmulţirea maidanezilor din Bucureşti prin campanii de sterilizare şi adopţii.

„Din 2008 şi până în prezent au fost sterilizaţi 17.709 câini. Numai din 9 martie şi până acum au fost sterilizaţi aproximativ 1.500. Mulţi câini sunt şi adoptaţi. De la începutul acestui an şi până acum au fost adoptaţi aproximativ 700 de câini”, a spus Robert Lorentz.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti atrage atenţia asupra riscului de îmbolnăvire a populaţiei prin transmiterea microbilor, virusurilor sau a paraziţilor de către maidanezi. Potrivit instituţiei, un câine bolnav poate transmite omului 42 de boli. Cea mai gravă dintre consecinţe este contaminarea cu turbare, transmisă prin salivă odată cu muşcătura, dar şi leptospiroza, care se transmite prin intermediul urinei, atrag atenţia medicii.

Consilierii generali au redus bugetul ASPA pe 2011 cu peste 50%

Deşi la 50.000 câini fără stăpân, ASPA dispune doar de trei maşini, patru hingheri şi 500 de locuri în adăposturi, consilierii generali de la PDL, PRM şi PNG au decis săptămâna trecută să taie 52% din bugetul acestei instituţii. Astfel, în proiectul de buget propus iniţial de primarul general, Sorin Oprescu pentru ASPA erau prevăzuţi pentru acest an 17,2 milioane de lei. Amendamentul propus de consilierii PDL, PRM şi PNG şi votat cu majoritate de voturi a lăsat instituţiei un buget de doar 8,1 milioane lei.

Reprezentanţii ASPA vor încerca totuşi să mai deschidă încă 3-4 adăposturi, fiecare cu cate 3000-4000 de locuri. În acest moment, se poartă negocieri pentru construirea acestora.

Cookies