ARHIVA B365

Bucureştenii cumpără cea mai scumpă benzină din ţară

Cea mai scumpă benzină se găsesşte în Bucureşti, potrivit unei analize realizate Agerpres. Analiza a fost realizată luând în calcul tarifele practicate în benzinăriile Petrom, Rompetrol şi Lukoil, principalele companii petroliere din România.

În staţiile Petrom din Bucureşti, preţul benzinei pleacă de la 5,65 lei pe litru la benzinăria de pe b-dul Mihail Kogălniceanu şi ajunge la 5,68 lei pe litru în staţia Băneasa, la ieşirea spre DN1, şi la 5,71 lei pe litru pe b-dul Iuliu Maniu, spre Autostrada Bucureşti-Piteşti, notează evz.ro.

Preţul unui litru de motorină este de 5,96 lei în staţia Băneasa şi urcă la 6 lei în Kogălniceanu şi la 6,04 lei la benzinăria din cartierul Militari.

În benzinăria Rompetrol din Bucureştii Noi, benzina costă 5,72 lei pe litru, iar motorina—6,02, iar în staţia din Ghencea, ambele tipuri de carburanţi sunt cu un ban mai scumpe.

La benzinăria Lukoil din Şoseaua Orhideelor, litrul de benzină este vândut cu 5,71 lei, iar motorina, cu 5,97 lei, în timp ce, în partea cealaltă a oraşului, în Pantelimon, benzina costă 5,66 lei, iar motorina—5,93 lei pe litru.

În schimb, în judeţele din Moldova, benzina şi motorina au preţuri mai mici cu câteva zeci de bani. În judeţele Neamţ şi Suceava, spre exemplu, benzina costă în jur de 5,55 lei, iar în Iaşi poate fi găsită chiar şi la un preţ de 5,54 lei pe litru. Motorina, de asemenea, costă 5,72-5,73 lei pe litru în Botoşani, Suceava şi Iaşi şi 5,79 în judeţul Neamţ.

Preţurile ridicate la carburanţi din Bucureşti şi din zonele limitrofe sunt justificate prin cererea mai mare venită din partea şoferilor. Aceste valori sunt proporţionale, de altfel, cu alţi indicatori care arată un nivel superior de trai în această regiune: salarii, rata şomajului, consumul privat.

Spre exemplu, un studiu dat publicităţii săptămâna trecută de Consiliul Concurenţei arată că 20% din maşinile care rulează pe şoselele ţării sunt concentrate în Bucureşti. Urmează regiunile centru (12%), sud-Muntenia (12%), sud-est (11%), nord-est (11%), vest (10%), sud-vest Oltenia (9%) şi Ilfov (2%).

Pe de altă parte, preţul carburanţilor diferă cu plus/minus 5% faţă de preţul de referinţă stabilit de compania petrolieră, în funcţie de costurile fiecărei benzinării.

Astfel, din tariful pe care îl plătim la pompă, aproape jumătate înseamnă taxe şi accize, iar restul reprezintă preţul propriu-zis al carburanţilor. Mai departe, preţul benzinei şi motorinei depinde în principal de cotaţiile petroliere, de costurile de rafinare, de cele de transport şi depozitare şi, în final, de cheltuielile cu distribuţia (unde intră gestionarea reţelei de benzinării: chirie, utilităţi, salarii) şi de marja de profit pe care şi-o alocă fiecare companie în parte.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button