ARHIVA B365

Bucureştenii, chemaţi să aprindă o lumânare în memoria celor doi militari

 „Vă aşteptăm alături de noi în această seară, între orele 19.00 – 20.00, la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, răspunzând invitaţiei colegului nostru, plutonierul adjutant principal Florea Sas, subofiţerul de comandă al Statului Major General, de a aprinde o lumânare pentru eroii noştri căzuţi la datorie, de a ne ruga împreună pentru ei şi pentru familiile atât de greu încercate.

Iniţiativa a fost preluată şi de alţi camarazi din oraşele Brad – Monumentul Eroilor din oraş, Craiova – Catedrala Sfântul Dumitru, Braşov – Monumentul Eroilor din Piaţa Prefecturii, Predeal – Monumentul Eroului din Piaţa Gării, Sfântul Gheorghe – Monumentul Soldatului Necunoscut, Timişoara – Monumentul Eroilor din Parcul Central. Eroii nu mor niciodată!„, anunţă MApN, pe contul de Facebook.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, cei doi militari români care au murit sâmbătă în Afganistan, precum şi cel rănit, au fost victimele unui schimb de focuri cu afganii într-o tabără de antrenament de lângă Kandahar. Plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu şi-au pierdut viaţa în urma rănilor suferite, al treilea militar rănit fiind în afara pericolului.

Comandantul detaşamentului românesc de forţe pentru operaţii speciale din Afganistan a transmis, în această dimineaţă, primele constatări ale comisiei care cercetează cauza morţii a doi militari români şi rănirea altuia în Afganistan.

Militarii români îi instruiau, într-o bază de pregatire din apropierea localităţii Kandahar, pe poliţiştii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forţelor de securitate afgane. Militarii români au acţionat conform procedurilor din teatrul de operaţii: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori şi au asigurat zona.

În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniţi. După primirea primului ajutor, răniţii au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital. Din nefericite, doi dintre ei au decedat.

Al treilea militar a fost evacuat, astăzi, de la ora 10.30, la un spital militar american din Germania şi se află în stare stabilă.

Investigaţia continuă, împreună cu reprezentanţi ai forţelor aliate.

La nivelul Statului Major General au fost stabilite măsuri pentru creşterea gradului de securitate al militarilor noştri în cadrul misiunilor comune de instruire şi repatrierea cu onoruri militare a militarilor căzuţi la datorie.

Luni, 9 mai, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari.

Conducerea ministerului îşi exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari, este alături de familiile greu încercate şi se informează în permanenţă despre evoluţia stării de sănătate a militarului rănit”, se arată în comunicatul MApN.

Cei doi militari români morţi în provincia afgană Kandahar au fost împuşcaţi de indivizi îmbrăcaţi în uniforme ale serviciilor de securitate afgane, anunţă Misiunea NATO din Afganistan, atacul fiind cel mai probabil opera Mişcării talibane afgane.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button