Bucureştenii care iau ajutoare sociale vor fi scoşi la muncă în folosul comunităţii

de:
02 apr. 2013
1 afișări
Bucureştenii care iau ajutoare sociale vor fi scoşi la muncă în folosul comunităţii

Planul local de acţiuni în folosul comunităţii, în 2013, pentru beneficiarii de ajutoare de la stat a fost aprobat deja de Consiliul Local Sector 4. 

„Pentru sumele acordate ca ajutor social, una din persoanele majore apte de muncă din familiile beneficiare are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local fără a putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii”, se menţionează în expunerea de motive care a stat la baza hotărârii de Consiliu Local Sector 4 privind aprobarea Planului de acţiuni pentru repartizarea orelor de muncă în 2013. 

Conform sursei citate, persoanele care iau ajutoare sociale vor face curăţenie în centrele din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 4 şi vor participa la salubrizarea căilor din incinta acestor unităţi. 

În plus, beneficiarii de ajutoare de la stat vor lucra la igienizarea spaţiilor de joacă pentru copii, vor participa la săpatul spaţiilor verzi din centrele DGASPC, vor vopsi gardurile şi vor vărui pomii. 

În sezonuil rece din acest an, cei care iau ajutoare sociale vor fi obligaţi să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe aleile din incinta unităţilor DGASPC. Planul detaliat de acţiuni sau lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă, pe anul 2013, în Sectorul 4 poate fi consultat aici. 

Muncă în folosul comunităţii şi pentru prostituatele şi cerşetorii din Sectorul 1

Maidanezii din Sectorul 1 au fost daţi pe mâna prostituatelor şi cerşetorilor în urma unei hotărâri deja adoptate de Consiliul Local Sector 1 în 2011 şi care stabileşte o serie de măsuri prin care pot fi puse la muncă persoanele condamnate pentru cerşetorie, prostituţie sau neplata unor amenzi. 

Astfel, cei care au încălcat legea sunt obligaţi să participe la strângerea resturilor vegetale din parcuri sau să măture străzile. Tot condamnaţii se ocupă de îngrijirea spaţiilor verzi din parcuri, din jurul căminelor de bătrâni, orfelinate, creşe, şcoli şi grădiniţe. Infractorii ajută şi la cositul ierbii sau văruitul copacilor, dar se ocupă şi de îngrijirea câinilor maidanezi la sediul Poliţiei Animalelor Sector 1.

Tot muncă în folosul comunităţii ar putea presta în viitor şi cei care sunt prinşi fără bilet în tren, potrivit unui proiect al Munisterului Transportului. Proiectul de lege prevede că, în cazul în care nu a fost achitată amenda contravenţională în termen de 30 zile, contravenientul poate fi obligat de o instanţă judecătorească la efectuarea unei munci în folosul comunităţii până la concurenţa valorii amenzii. Detalii aici. 

Cookies