Bucureștenii care au protestat la inaugurarea fântânilor de pe lacul IOR, amendați. Grupul de Inițiativă Civică IOR: Procesele verbale, întocmite la o săptămână după

20 iun. 2024
15076 afișări
Bucureștenii care au protestat la inaugurarea fântânilor de pe lacul IOR, amendați. Grupul de Inițiativă Civică IOR: Procesele verbale, întocmite la o săptămână după
Bucureștenii care au protestat la inaugurarea fântânilor de pe lacul IOR, amendați. Grupul de Inițiativă Civică IOR: Procesele verbale, întocmite la o săptămână după | Sursă foto: Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan / Facebook

La inaugurarea fântânilor arteziene ce au fost realizate de către Primăria Sectorului 3 pe lacul din IOR, Grupul de Inițiativă Civică a organizat un protest pentru a exprima dezaprobarea față de investiția de 4 milioane de lei. Manifestația a avut loc pe lac și pe uscat, însă cei care se aflau pe malul apei cu pancarte au fost rapid izgoniți de poliția locală.

Ulterior, o parte din protestatari au primit amenzi pentru următorul motiv: Au perturbat evenimentul.

Bucureștenii care au protestat la inaugurarea fântânilor de pe lacul IOR, amendați de Poliția Locală

În timpul inaugurării fântânilor, ce a avut loc pe data de 1 iunie 2024, Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan a organizat un protest ce a avut loc atât pe apă cât și pe malul lacului. Aceștia și-au exprimat dezacordul față de fântânile montate pe apă, explicând că este o investiție nenecesară care nu aduce beneficii.

De asemenea, Greenpeace România a transmis, încă din faza de proiect, că fântânile vor avea un efect nociv asupra faunei și florei lacului.

Astfel că, membrii aflați în bărci au afișat mesaje precum:

  • „Țeapă pe apă”,
  • „Lac distrus pe 4 milioane de euro”
  • „Kitsch la puterea 3”

În același timp, persoanele aflate pe aleile din parc au avut și ei pancarte pe care scria:

  • „Vrem parc natural, nu carnaval penal”,
  • „Adio natură! N-ar merge și o bordură”.
Protestul de pe uscat
Protestul de pe uscat | Sursă foto: Grupul de Inițiativă Civică IOR – Titan / Facebook

Cu toate astea, protestul de pe uscat a fost rapid oprit de către agenții Poliției Locale Sector 3. La o săptămână de la acest incident, membrii Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan și ai Greenpeace România au primit amenzi. Sancțiunile ce au fost date au fost cuprinse între 600-800 de lei.

Te-ar mai putea interesa și:

Conform informațiilor oferite pentru HotNews.ro, protestatarii au fost sancționați pentru că au perturbat evenimentul și au deranjat oamenii prezenți, dar și pentru că au călcat iarba.

Într-adevăr, eu și cu încă trei persoane am stat pe malul lacului, în dreptul bisericii de lemn, dar n-am scandat absolut nimic, nu ne-am certat cu nimeni, n-am făcut scandal, pur și simplu am afișat două bannere. Erau și polițiști locali, unii dintre ei îmbrăcați în civil. Mai era un domn acolo care instiga, mai exact striga că «protestăm împotriva Sectorului», iar către polițiști «luați-i, luați de aici!». În momentul în care care polițistul i-a cerut actul de identitate, a plecat repede. Polițiștii ne-au legitimat apoi pe noi, pe fiecare în parte. Veniseră, între timp, vreo șase polițiști locali, parcă eram ultimii infractori.

Noi am protestat pașnic. Mi se pare un abuz al poliției locale, în condițiile în care a fost chemată de nenumărate ori când s-au tăiat copaci, de exemplu, și a refuzat să vină. De fapt, de când a început să se incendieze zona și să se taie copaci, Poliția Locală Sector 3 și-a pus robot și nu mai răspunde. Acum, în prezent, tot aici în parc, sunt niște activități cu Euro 2024 și efectiv nu se mai poate locui în zonă. Se aud urlete până la miezul nopții, este infernal. Am început toți să sunăm la 112. Polițiștii locali mi-au transmis la telefon că ei nu au competențe să dea amenzi pentru tulburarea liniștii publice, în condițiile în care mie mi-au dat, a povestit una dintre persoanele prezente la protest.

Pe lângă asta, procesele verbale au fost întocmite la 8 zile de la protest, pe data de 9 iunie 2024 (ora 00:23), la sediul Poliției Locale S3. Iată o imagine cu procesul verbal:

Amenda primită de protestatari
Amenda primită de protestatari | Sursă Foto: Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan / HotNews

Pentru realizarea fântânilor de pe lacul din IOR, PS3 a cheltuit 20 milioane lei, adică 4 milioane de euro. Proiectului, propus de Robert Negoiță, a fost aprobat de către Consiliul Local încă din anul 2023.

Întregul articol aici:

Cookies