Cât te costă anvelopele de iarnă care ar putea deveni obligatorii prin lege?

de:
08 nov. 2010
0 Afișari
Cât te costă anvelopele de iarnă care ar putea deveni obligatorii prin lege?

Deşi actul normativ privitor la utilizarea anvelopelor de iarnă pe parcursul celor cinci luni de iarnă n-a intrat încă în vigoare, bucureştenii au început să se înghesuie pentru a-şi pregăti maşinile de iarnă.

”Numărul celor care îşi pun cauciucuri de iarnă a crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat la Realitatea TV proprietarul unui service auto.

Potrivit acestuia, anvelopele de 15 inci au preţuri între 220 şi 290 de lei pe bucată, iar cele de 16 inci variază între 260 şi 320 de lei pentru fiecare anvelopă. Majoritatea bucureştenilor apelează însă la anvelope second-hand.

Cei care îşi achiziţionează anvelopele de la service-ul respectiv beneficiază de montare gratuită. Pentru cei care vin cu anvelopele lor, montarea costă între 15 şi 60 de lei, preţ în care este inclus şi echilibratul roţilor.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat, vineri, că proiectul de OUG elaborat de Ministerul Transportului va fi aprobat de Guvern în maxim două săptămâni. Dacă se va înâmpla asta, magazinele de anvelope ar putea vinde în următoarea lună 14 milioane de cauciucuri pentru autoturisme, în valoare totală de 1,4 mld. euro.

Echiparea unui autoturism cu anvelope de de iarnă costă între 700 şi 6.000 de lei, potrivit unei analize realizate de zf.ro, luând în calcul toate segmentele de maşini, de la clasa mini la SUV-uri şi limuzine de lux.

Centrele care vând anvelope noi au început să crească preţurile, iar depozitele de cauciucuri secondhand se aşteaptă la dublarea vânzărilor, ca efect al anunţului privind obligativitatea echipării maşinii cu anvelope de iarnă.

Vezi aici ce amenzi vor risca şoferii care nu îşi vor echipa maşinile pentru iarnă.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a atras atenţia Guvernului că introducerea obligativităţii echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie, încalcă legislaţia europeană în domeniul transporturilor, la care România trebuie să se raporteze.

”În majoritatea ţărilor europene, cu excepţia ţărilor nordice, măsura are caracter de recomandare”, a declarat Vasile Ștefănescu, preşedintele COTAR, citat de transport-business.ro. Ștefănescu şi-a exprimat bănuiala că măsura propusă de Ministerul Transporturilor vizează alte interese decât cel al creşterii siguranţei circulaţiei.

”Nu vedem graba de a aplica această OUG de echipare a mijloacelor de transport cu anvelope de iarnă într-un termen de 15 zile de la apariţia actului normativ. Pentru cele peste 5,3 milioane de autovehicule înmatriculate sunt necesare peste 22 milioane de anvelope care trebuie vândute rapid. Cine este interesat de aceasta afacere?”, a ridicat un semn de întrebare preşedintele COTAR.

Cookies