Bucureșteni cu care te întâlnești în traficul de dimineață. Deocamdată, primele 5 categorii

13 mai 2024
1043 afișări
Bucureșteni cu care te întâlnești în traficul de dimineață. Deocamdată, primele 5 categorii
Bucureșteni cu care te întâlnești în traficul de dimineață. Deocamdată, primele 5 categorii | Foto: Oana Titică

Britanicii au o expresie – ‘Sunday scaries’ – care se referă la sentimentul de anxietate, stres, grijă și disconfort pe care îl experimentăm duminică pe parcursul zilei.

Dacă duminică dimineața suntem bine, după prânz se strecoară o senzație neplăcută care e în crescendo până spre seara, astfel încât la ora culcării suntem într-o panică dubioasă în care facem to-do-list-uri în cap ca să ne calmăm, ceea ce are – desigur – efectul contrar. Adormim cu speranța că poate, grijile noastre au fost exagerate, iar starea se va evapora luni dimineață, când ne vom da seama că situația nu e așa gravă.

Luni dimineața e mai rău…

Prin eforturi supraomenești, reușim să facem niște cafea să intre în noi, apoi ne luăm gențile și, după caz, copilul, urcăm în mașinile care încă poartă urmele nostalgice ale weekendului care a trecut (ambalaje de ciocolată și bilete de intrare la diverse chestii), ca amintirea unei vieți trecute.

Plecăm din fața blocului și ajungem în prima intersecție unde ne vom petrece următoarea jumătate din viață.

Vestea bună e că nu suntem singuri, suntem milioane în aceste mașini și NIMENI nu vrea să fie acolo. Iată care suntem, în mare, în traficul de dimineață.

Bucureștenii în traficul de luni dimineață

Am identificat câteva categorii.

Părintele care are superioritate indiscutabilă față de ceilalți semeni

Fiindcă își duce copilul la școală, el este superior inclusiv față de toți ceilalți părinți care fac același lucru. Îl vezi prin geam. Bombăne, își dă ochii peste cap și este indignat că alți oameni au îndrăznit și ei să își ducă copilul la școală. Dacă cineva vrea să se bage în fața lui, claxonează violent și deschide geamul pe unde ies degetele împreunate în semnul bucureștean ‘’unde m***I tăi te bagi?!’. După ce a terminat de urlat, face slalom printre pietoni – ‘VREI SĂ ÎNTÂRZIE COPILUL LA ȘCOALĂ?’ – pentru că el are voie. În spate, un îngeraș cu buclițe se uită cu ochii mari spre scaunul din față.

Părintele care se distrează când își duce copilul la școală

A pus Taylor Swift și cântă. La semafoare, când mașina stă, ridică mâinile și începe un dans pe scaun care este imediat preluat de copil și totul se transformă într-un sincron perfect. Amândoi cântă și viața e frumoasă. Reveria este întreruptă de un claxon prelungit efectuat dint-un taxi din spate.

Tipa care a dormit la altcineva

Acum e în spate într-un taxi, încercând să meargă acasă repede să se schimbe, ca să ajungă în timp la muncă. Rimelul ei, aplicat cu vreo 26 de ore înainte, acum s-a transformat într-un tablou superb cu sclipici. Este ușor mahmură fiindcă a petrecut (și) aseară. Stă pe telefon și dă mesaje cu un zâmbet larg tipului față de care și-a recunoscut în sfârșit sentimentele în weekend. El i-a zis că și la el e la fel. Sub întinderea de machiaj stă acum toată fericirea din lume. Ce înseamnă două pahare de Aperol băute când trebuie…

Managerița de proiect

Are o prezentare de susținut fix la 9 dimineața. Își aranjează rujul în oglindă în mașina fără pată, își trece mâinile prin păr  și oftează. Cine s-a gândit că e o idee bună să pună o prezentare mega importantă la 9 dimineața? Cine a inventat ziua de lucru fixă și DE CE? Săptămâna trecută au anunțat restructurări în departamente, are un nou șef oribil și mai nou fiecare zi la muncă e un coșmar. Dar i-a crescut dobânda la bancă și oricum e horror pe piața muncii, unde să mai plece acum, oricum aici are și abonamente la clinici, hai că nu e așa grav. Se uită pe geam la tipa care are sclipici pe față și zâmbește în timp ce dă mesaje. Gândurile intruzive de demisie revin.

Artistul care nu trebuia să fie acolo

Fiindcă este artist, de obicei lunea se trezește puțin înainte de prânz. Acum e 8:30 și conduce spre direcția de evidență a populației, unde are programare în scurt timp, fiindcă îi expiră buletinul. Nu s-a mai trezit la ora asta de când a avut spectacol în Germania și a trebuit să prindă avionul. Se uită afară din mașină și nu înțelege ce I se întâmplă. Cine sunt oamenii ăștia? Așa trăiți voi de obicei? Unde mergeți? De unde aveți toate mașinile astea? Unde încap ele în timpul zilei? Așa vă sculați în fiecare zi? Știți că puteți să stați acasă să dormiți? Incredibil!!!

Tot Oana, mai jos:

 

Cookies