ESENTIAL

Bucureștiul va deveni, în iunie, capitala internațională a vinului

România va fi pentru a doua oară gazda celei mai importante manifestări tehnicoştiinţifice a Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), la 45 de ani de la primul eveniment de acest gen organizat de ţara noastră. 

‚‚Ne ajută ca imagine, pentru că avem ocazia să aducem elita mondială a vinului în România”, spune Valeriu V. Cotea, preşedintele comisiei de oenologie a OIV, citat de EVZ. Producătorii români au la dispoziţie o săptămână să demonstreze că se fac vinuri bune şi la noi, pentru că sunt destui încă în afară care nu au auzit de vinurile româneşti, afirmă Cotea.

Congresul de la Bucureşti este organizat de Ministerul Agriculturii prin intermediul Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV). Costurile manifestării sunt estimate la peste 450.000 euro, afirmă Ştefan Duşa, directorul general al organizaţiei, care susţine că Guvernul a acreditat Ministerul Agriculturii să lanseze invitaţia pentru acest eveniment. Pe lângă cele trei zile efective de lucrări, care vor avea loc la Palatul Parlamentului, vor fi organizate vizite în mai multe podgorii (la Murfatlar, Dealu Mare, Drăgăşani şi Jidvei), dar şi la Peleş sau Cramele Rhein.

România organizează pentru a doua oară un congres OIV la Bucureşti. Primul a avut loc acum 45 de ani. Cu o suprafaţă de peste 180.000 hectare de vie, România ocupă locul cinci la nivel european după ţări precum Spania, Franţa, Italia şi Portugalia. La producţie suntem însă pe locul şase din cauza randamentelor mici. Un singur exemplu: Germania – principala piaţă de export pentru vinul românesc – are jumătate din suprafaţa noastră cu vie şi produce dublu faţă de noi.

În ultimii ani, sectorul viticol românesc a atras investiţii importante, mai ales că producătorii au apelat la fondurile europene pentru reconversie şi replantare. Calitatea vinului românesc a crescut astfel, însă prezenţa pe piaţa externă este departe de adevăratul potenţial. În 2012, exporturile au atins circa 16 mil. euro, de aproape trei ori mai puţin, comparativ cu importurile.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button